Sandhja överraskade och vann

Segeryra. Sandhja sjöng hem det. Bild: Martti Kainulainen

Sandhja är Finlands representant i Eurovision Song Contest i Stockholm.

Det blir Sadhja som kommer att tävla i Globen i maj med det gospelaktigt svängiga soulbidraget Sing It Away. Det avgjordes i finalen i UMK, Tävlingen för ny musik, i Yle TV2 sent på lördagskvällen.

Sandhja var jurygruppernas favorit, och vann tävlingen före tittarnas favorit Saara Aalto som kom tvåa med sin österländskt inspirerade show, och eurovisionsfansens favorit Mikael Saari som kom på tredje plats med sin ballad. Aalto och Saari låg också i täten i förhandstippningen, men det var alltså Sandhja som överraskade och vann.

Sandhja har själv varit med och skrivit sitt vinnarbidrag. Hon är en sångerska och låtskrivare född 1991 som till vardags arbetar som sjukskötare. Hennes pappa är finländare och mamman har indisk bakgrund, och familjen härstammar från Guyana i Sydamerika. Som sina musikaliska förebilder anger hon Adele, Jessie Ware och Lauryn Hill.

På fjärde plats kom glamrockbandet Bare-Q-Barbies med Petra "Niki Rock" Westerback som frontfigur, och femma blev Annica Miláns och Kimmo Bloms musikalduett. Sexa och sjua blev Cristal Snow som sjöng en ballad respektive Eini som satsade på traditionell schlager och var den enda som sjöng på finska. Nästsist blev Stella Christines souljazz och sist kom Tuuli Okkonens ballad.

På grund av ett tekniskt fel hade de tittare som såg på sändningen med svenska språkinställningar inget ljud i teven under en betydande del av sändningen.

Årets Eurovision Song Contest går av stapeln den 10–14 maj. Finland tävlar i den första semifinalen den 10 maj.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning