Finlands Röda Kors skickar nästan fyra miljoner euro till Syrien

Civilbefolkningen flyr från staden Afrin i norra Syrien efter att turkiska styrkor och deras rebeller har tagit kontroll över staden. Bild: Lehtikuva/George Ourfalian

Röda Korset sänder 350 000 euro ur sin katastroffond till Syrien. Där hjälper den lokala Röda halvmånen över 150 000 människor som flytt från östra Ghouta och Afrin.

Dessutom beviljar Utrikesministeriet tre miljoner euro för att stödja internationella Röda Korsets arbete i Syrien, och en halv miljon för att hjälpa syriska flyktingar i Libanon.

Röda halvmånen i Syrien är i akut behov av resurser för att hjälpa flyktingar. Pengar behövs för att bygga tillfälligt boende, samkök, mobila kliniker och latriner. Det råder också brist på läkemedel och rent vatten, uppger Röda Korset.

– På onsdagen besökte jag läger utanför Damaskus och såg undernärda barn, krigsskadade barn och hudsjukdomar. Många lider också av psykisk ohälsa på grund av de utdragna stridigheterna, säger Johanna Klinge på Röda Korset i ett pressmeddelande.

Utrikesministeriets stöd går främst till på att hjälpa människor i nöd med rent vatten, matförsörjning, bashygien och hälsovård.

Den sju år långa konflikten i Syrien har förstört hela städer och därmed även hälsovården. Efterfrågan på sjukvård och handikappsservice växer ständigt och antalet behövande i Syrien och dess närområde ligger nu på över 13 miljoner.

Kriget har varit ett hinder för stora delar av befolkningen att ta del av hälsovårdstjänster, vilket har gjort många personers tillstånd kroniska. Enligt Röda Korsets chef för internationell hjälp Kalle Löövi kommer det skriande behovet av hjälp att fortsätta stiga under kommande år.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning