Finlands Röda Kors von Weissenberg: Sri Lanka hade lämnat årtionden av inbördeskrig bakom sig

Röda Korset sysslar mycket med blodtjänst, vilket kan behövas efter attentaten med många offer. Bild: SPT

Ingen av Röda Korsets personal finns bland offren efter attentaten i Sri Lanka.

Det verkar som att all personal och alla frivilliga vid Röda Korset i Sri Lanka har klarat sig, säger Finlands Röda Kors Asienansvariga Andreas von Weissenberg. Hittills har han inte fått mycket konkret information, men han säger att Röda Korset jobbar med myndigheterna för att koordinera första hjälpen på sjukhus.

– Röda Korset jobbar mycket med blodtjänst och när det finns mängder av offer så behövs det blod, så det skulle inte förvåna mig om Röda Korset kommer att hjälpa med det, säger von Weissenberg.

Efter att så många människor har dött eller skadats så finns det tusentals familjemedlemmar som behöver stöd och hjälp, och det kan organisationen också erbjuda säger han.

På 1990-talet bodde von Weissenberg ett år på Sri Lanka, samtidigt som det pågick inbördeskrig. Kriget tog slut 2009 och attentaten kommer som en överraskning för honom.

– Kriget pågick i trettio år och var ytterst blodigt och brutalt. Det här kom som en obehaglig överraskning i ett land som hade lämnat årtionden av inbördeskrig bakom sig. Det är ett land som har sett alldeles för mycket våld och attacker mot civila.

Efter kriget arbetade Röda Korset med att hjälpa interna flyktingar återvända till norra delen av landet och med återuppbyggnad. Sedan kriget tog slut har det varit lugnt i landet. Om säkerhetsläget i landet påverkas av händelserna kan von Weissenberg inte säga i det här skedet.

– Jag tror att det kommer att gå ett par dagar innan vi får klarhet i vem som ligger bakom. Sedan kan man göra bättre analyser om det påverkar säkerhetsläget på sikt.

Internationella Röda Korset har inte speciellt mycket verksamhet längre i landet, men godtyckliga attacker mot civila kan utgöra en risk också mot Röda Korsets verksamhet, tror han.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning