Finlands regeringsform fyller hundra år – den här veckan kan du besöka Presidentens slott och Statsrådsborgen

I Spegelsalen i Presidentens slott tar presidenten emot den nya och den avgående regeringen vid regeringsskifte. I salen ordnas också mindre festluncher och festmiddagar. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Nyfiken på att ta några danssteg i Presidentslottets rikssal, kika in hos statsministern eller stå på trappan i Statsrådsborgen där Schauman sköt Bobrikov? Den här veckan är det möjligt när Finland som regeringsform fyller hundra år och firas med öppet hus i Presidentens slott, Statsrådsborgen och Riksdagshuset.

För hundra år sedan fick Finland sin första grundlag och det finns många utmärkta skäl att uppmärksamma regeringsformen 1919, säger Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet.

– Finlands politiska kultur har fått stor stadga av det här.

Också det som för tillfället sker inom EU, dels när det gäller Ungern och Polen, dels brexit visar enligt Meinander hur viktig en grundlag är.

– Vi ser vilket fasansfullt kaos det uppstår då Storbritannien saknar ordentlig grundlag, premiärminister Boris Johnson försöker förbigå parlamentet.

Den tredje orsaken Meinander nämner är att Finland i och med EU-ordförandeskapet har omvärldens ögon på sig och en chans att föregå med exempel.

– Men Finland har inte alltid varit modellexempel när det gäller att tolka grundlagen. En av Kekkonens favoritaforismer av Napoleon var att grundlagen ska vara kort och otydlig.

I Matsalen i Presidentens slott ordnas det officiella diskussioner och kaffebjudningar. På självständighetsdagen finns det serveringsbord i salen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Henrik Meinander, professor i historia vid Helsingfors universitet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Öppet hus denna vecka

Jubileumsåret till ära håller många av statsmaktens viktigaste byggnader öppet hus denna vecka. Presidentens slott är öppet för allmänheten i dagarna tre, men också Riksdagshuset, Statsrådsborgen, Ständerhuset och Nationalmuseet håller öppet för allmänheten.

I Statsrådsborgen kan man gå upp för samma trappa där Eugen Schauman 1904 sköt ihjäl Finlands generalguvernör Nikolaj Bobrikov, låta sig omringas av alla Finlands presidenter i presidentföredragningssalen eller kika in i Statsrådets sessionssal där våra ministrar sitter på torsdagar. Kuriosa är att tavlan i sessionssalen från Borgå lantdag 1809 är en kopia, som senaten beställde av Robert Wilhelm Ekman för att man inte var nöjd med originalet. Originalet av Emanuel Thelning finns i Borgå domkapitel.

Den som vill träffa statsminister Antti Rinne (SDP) har nu en chans genom att kika in i Statsrådsborgen på lördag.

I Presidentens slott kan man bland annat beundra Spegelsalen där presidenten beviljar den gamla regeringen avsked och den nya tillsätts. Salen användes tidigare som balsal och som tronsal innan man byggde Rikssalen, där presidenten tar emot gästerna på självständighetsbalen.

Presidentens slott har haft öppet hus för allmänheten fyra gånger tidigare. Intresset har varit enormt. Under 100-årsjubileet av Finlands självständighet 2017 besöktes Presidentens slott under fyra dagar av drygt 11 000 gäster. Också den här gången förväntar man sig tusentals besökare. På presidentslottet visas också en fotoutställning av Finlands presidenter i arbete.

– Också på Sveriges ambassad blev man ivrig över festligheterna och ville ordna öppet hus under veckan, berättar Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, produktionschef på Statsrådets kansli.

I Gula salen i Presidentens slott tar presidenten bland annat emot mindre delegationer och ackrediteringsbrev som överlämnas av utländska ambassadörer. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Också Marthaförbundet firar på lördag. På Senatstorget serveras kaffe och bulle eftersom förbundet fyller 120 år.

Robert Wilhelm Ekmans målning av öppnandet av lantdagen i Borgå är gjord på 1850-talet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Presidentens slott är öppet för allmänheten torsdagen den 12, fredagen den 13 och lördagen den 14 september klockan 10–15. Besökare som har ställt sig i kö före klockan 15 har tillträde till slottet, men efter det tas inga fler personer i kö. Slottet har öppet till 17. Ingång till rundvandringen sker via entrén på Mariegatan 2 (glasdörrarna).

Det finns ingen garderob på Presidentens slott. Man är alltså tvungen att bära sina ytterkläder under besöket. Stora väskor eller ryggsäckar är inte tillåtna. Det går inte att ta in barnvagnar, men det är möjligt att lämna dem på en övervakad plats utanför slottet. Rullstolsburna besökare hänvisas till en tillgänglighetsanpassad entré. Fotografering för enskilt bruk är tillåten, men fotografering för kommersiellt ändamål är förbjuden.

Rundvandringen börjar vid entrén på Mariegatan och går bland annat via Rikssalen, Matsalen, Spegelsalen och Gotiska salen. Besöket avslutas vid porten mot Norra Esplanaden (Norra Esplanaden 1).

Riksdagshuset håller öppet hus på fredagen den 13 september klockan 14-19.

Ständerhuset och Statsrådsborgen har öppet på lördagen den 14 september klockan 10-15.

Under Nationalmuseets presidentdag söndagen den 15 september klockan 10–18 ordnas på förmiddagen guidade promenader i presidenternas fotspår från Tokoistranden, Senatstorget, Riddarhuset eller Tavastia mot Nationalmuseet. På eftermiddagen klockan 13–17 håller sakkunniga korta föredrag i museets auditorium. Eftersom antalet deltagare är begränsat ber Nationalmuseet om förhandsanmälning till promenaderna.

Fredagen den 13 september ordnas skolelevernas grundlagsdag klockan 12.45–15.30 i Ständerhuset. I det pedagogiska programmet på eftermiddagen deltar fler än 250 elever i årskurs nio från olika delar av Finland.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning