Finlands pensionssystem är tredjebäst i världen

Finland har det tredjebästa pensionssystemet enligt internationell jämförelse. Bild: SPT/Anna Back

Pensionssystemet i Finland rankas som trea i en internationell jämförelse. Systemet valdes också till världens mest tillförlitliga och transparenta för femte året i rad.

Finlands pensionssystem steg till en tredjeplats i jämförelsen av Mercer Global Pension Index, skriver Pensionsskyddscentralen i ett pressmeddelande. Finland är nu för första gången med i topptrion och har fortfarande världens mest tillförlitliga och transparenta system för femte året i rad.

Det är 34 länder med i jämförelsen och Nederländerna hade världens bästa system, tätt följt av Danmark.

– Danmark och Nederländerna har betydligt större pensionstillgångar än Finland, säger Pensionsskyddscentralens direktör Mikko Kautto i pressmeddelandet.

Finland kunde fortfarande förbättra systemet genom att höja av minimipensionen, öka äldres sysselsättningsgrad, öka fonderingen av pensionstillgångar och göra det möjligt att fördela pensionsrättigheter mellan makar.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning