Finlands Nordea rekommenderas för skattesmitning

Bild: Teemu Salonen

Ett av världens mest kända bolag som erbjuder skatteparadistjänster rekommenderar på sin webbplats Finlands Nordea för den som behöver offshore-tjänster.

Ett så kallat offshore-bolag verkar i en annan stat än det är registrerat i.

Koncernen Ocra Worldwide skriver att företagen som listas under avdelningen offshore banking är pålitliga bolag som Ocra har nära samarbete med. Utöver Nordea Finland finns där banker från skatteparadis som Jungfruöarna och Isle of Man samt från stora bankcentra som London.

På sin webbplats berättar Ocra att offshore business för dem innebär planering av internationell affärsverksamhet, förmögenhetsförvaltningstjänster för familjer och skatteplanering.

Kommunikationsavdelningen på Nordea i Finland säger att de inte vet varför banken nämns på koncernen Ocra Worldwides webbplats.

– Jag har försökt reda ut det här på olika håll i huset men vi känner inte till aktören i fråga. Därför kan jag heller inte säga varför de har Nordeas namn på sin lista, säger Marko Mettenranta på kommunikationsavdelningen.

Utöver Finlands Nordea nämns inga andra delar av koncernen på listan. FNB har inte lyckats nå Ocra för kommentarer.

Risk för Nordeas anseende

Professorn i skatterätt på Aaltouniversitetet Tomi Viitala säger att Nordeas namn på listan innebär en risk för bolagets anseende.

– Knappast är det så att ett bolag gör reklam för ett annat på sina sidor utan någon växelverkan åt det andra hållet. Jag skulle säga det som så att det för Nordeas del är en anseenderisk att finnas med på listan.

Viitala säger att det är ovanligt att någon som säljer banktjänster för de förmögna gör en offentlig lista på samarbetspartners, eftersom rekommendationerna brukar göras konfidentiellt. Viitala tror att Ocra vill skapa sig ett namn med listan, men att den också tyder på samarbete.

– Inom expertbranscherna är man ytterst noga med huruvida man kan använda en kund eller samarbetspartner som referens. Mig veterligen är det så att om det inte uttryckligen avtalats om att namnet får användas så är det förbjudet, speciellt på offentliga webbsajter.

Ocra har Finlandskopplingar

Koncernen Ocra har för närvarande inget kontor i Finland men har tidigare varit verksamt i landet. Det senaste bokslutet från Finland är från 2014. Ocra ströks från arbetsgivarregistret våren 2015.

För närvarande är det bolaget Enersense som sköter Ocras posttrafik i Finland. Enersense är ett konsultbolag som specialiserat sig på kärnkraft. Aaron Michelin (tidigare Saleh) som sitter i Enersenses styrelse har tidigare varit områdeschef för Ocra Scandivia.

Före det jobbade han för Ocra Finland.

– Ocra Finland Ltd. grundar tax-free-bolag i Jungfruöarna och andra skatteparadis samt ger investeringsrådgivning för utländska placeringsobjekt, sade Michelin, dåvarande Saleh, i Talouselämä (41/1990). 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning