Finlands miljöcentral varnar för blågröna alger

Förekomsten av blåalger har minskat vid simstränderna, uppger Finlands miljöcentral. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Enligt Finlands miljöcentrals algöversikt förekommer det fortfarande mycket blågröna alger i Finska viken, Skärgårdshavet och Bottenhavet, trots att inga större ytansamlingar har observerats.

Algblomningarna har minskat i insjöarna, men då vädret blir varmare under helgen kan blåalgerna eller cyanobakterierna anhopas på vattenytan igen, uppger Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

– Det finns fortfarande gott om blågröna alger i den mellersta delen av Finska viken väster om Borgå, liksom söder om Skärgårdshavet och väster om Björnerborg i Bottenhavet, säger forskaren Sirpa Lehtinen på Finlands miljöcentral.

Den rikligaste förekomsten av stora ytansamlingar av blåalger har påträffats i närheten av den lettiska kusten liksom i Gotlands nordligaste och östra delar. Uppgifterna bygger på satellitbilder och mätningar som görs kontinuerligt via passagerarfartygen Silja Serenade och Finnmaid.

Finlands miljöcentrals automatiska uppföljning av algläget på Utö i Åbolands skärgård visar att förekomsten av blåalger har minskat ute på de öppna havsområdena och att blåalgerna har ersatts av andra alger såsom nanoflagellater.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning