Finlands mest omtalade spelare avgjorde säsongens första derby

HJK-anfallaren Riku Riski gjorde segermålet mot före detta lagkamraten Hannu Patronens HIFK. Bild: Martti Kainulainen

Säsongens första Helsingforsderby var en repris av fjolårets cupmatch mellan HJK och HIFK. Slutsiffrorna skrevs 1–0 i HJK:s favör efter ett slugt mål av Riku Riski.

I år liksom i fjol spelades säsongens första Helsingforsderby mellan HJK och HIFK i finska cupen. Och i år liksom i fjol lämnade HJK planen som vinnare med slutsiffrorna 1–0. Matchhjälte i lagens cuppremiär blev Riku Riski som satte segermålet efter en dryg halvtimmes spel.

HIFK inledde piggt men tvingades sedan försvara med hela sitt manskap. Efter en halvtimmes spel fick HJK en frispark som spelades kvickt till Riski som överraskade IFK-försvaret och målvakten Daniel Kollar med ett precist skott i nedre hörnet.

– Jag tycker sådana lägen alltid är viktiga. Små saker kan avgöra matcher. Bra att vi fick det där målet, säger Riski om sitt mål.

Förhandsfavoriten HJK höll ett stadigt grepp om matchen i så gott som nittio minuter, höll boll och förde spelet. HIFK hade ett stolpskott efter en dryg timmes spel men närmare än det kom man inte nätmaskorna.

– Det här var en viktig seger. Vi är ännu i början av säsongen och vi håller på att utveckla vårt spel. Det är viktigt att teamet fungerar och att vi jobbar ihop, säger Riski.

Ligalagen är uppdelade i två grupper med sex lag. De fyra bästa per grupp går vidare till åttondelsfinal efter att alla lag mött varandra.

Tio division 1-lag är indelade i två grupper med fem lag. De två bästa lagen per grupp går till åttondelsfinal.

Fjolårets finalister i Regions Cup, VJS och FC Kiisto, är redan klara för spel i åttondelsfinalskedet.

De två sista lagen som går in bland de 16 bästa kommer från "Tvåans Cup", som består av division 2-lag.

"Bra att det diskuteras"

Matchen mot HIFK var redan HJK:s tredje i år. I årets första match föll HJK i Glasgow mot Rangers med 2–3 men segerkontot öppnades med 3–1 över Hammarby. Förberedelserna är med andra ord i full fart.

– Vi tränar hårt och det är kul att vi får spela matcher också även om tränandet är viktigt. Vi får en chans att hitta rytmen i matcherna.

I derbyt gav både HJK-tränaren Mika Lehkosuo och IFK:s nya chefstränare Tor Thodesen ansvar åt sina unga spelare. I HJK var 20-åringarna Kaan Kairinen och Lassi Lappalainen väl framme.

– Det är fantastiskt. Våra ungdomar är väldigt bra och smarta spelare. Jag var inte likadan när jag var ung, säger den 29-åriga anfallaren Riski som varit Finlands mest omtalade spelare efter att han valde att stå över landslagslägret i VM-värdlandet Qatar på grund av etiska skäl.

Riski är något överraskad över att diskussionen runt både honom och den kontroversiella VM-arrangören blev så livlig. Men nöjd är han.

– Det är bra att det diskuteras. Jag har sagt mitt i ärendet.

Derbyt i fotbollshallen i Tali lockade läktaren full med åskådare – och ett starkt garde av poliser och ordningsvakter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning