Finlands medaljgren fick inte OS-status – "En stor besvikelse, men nästa gång är det vår tur"

Marigold Ice Unity är regerande världsmästare då VM avgörs i Helsingfors i april nästa år.Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Finland fick inte en ny "säker" medaljkandidat inför OS i Peking 2022 då synkroniserad konståkning inte fanns med på IOK lista över nya OS-grenar.

Finlands ökade medaljchanser i OS fick sig en rejäl törn då internationella skridskoförbundets (ISU) förslag att få med synkroniserad konståkning (teamåkning) på OS-programmet inte fick genklang hos den internationella olympiska kommittén (IOK).

Finland är en av stormakterna inom synkroniserad konståkning och så sent som i april vann Marigold Ice Unity VM-guld. Marigold Ice Unitys guld var den åttonde finländska världsmästartiteln sedan starten 2000. Det gör Finland till världens mest framgångsrika land i grenen.

Men trots starkt lobbande av ISU fick synkroniserad konståkning alltså nobben av IOK.

– Det är klart det är en stor besvikelse för oss, säger förbundets finländska styrelsemedlem Marie Lundmark till HBL.

Det fanns tre orsaker till att IOK visade rött ljus för grenen.

Då IOK gått in för att minska på antalet idrottare i OS är det svårt att motivera att ta in en gren där lagen består av 12–16 idrottare plus 4 reserver. En annan orsak är att grenen inte är tillräckligt utspridd då man inte är utbredd i Asien och den tredje orsaken IOK nämnde i sin motivering är att grenen inte får tillräcklig synlighet i media.

– Vi borde helt klart få in grenen i Kina och Sydkorea. Vi borde utbilda tränare och domare där. De håller ju redan på med konståkning i länderna så det skulle bara handla om att få dem att börja med lagtävlingen, säger Lundmark.

ISU kan tänka sig att minska på lagens storlek om det i framtiden skulle ge den synkroniserade konståkningen en plats i OS. Med andra ord kanske lag på åtta åkare kunde vara aktuella i OS 2026.

– Om IOK går med att ta med grenen i OS går vi med på att minska storleken på lagen, säger Lundmark.

– Vi behöver teamåkningen i det internationella förbundet eftersom det är vår enda laggren och vi kommer att fortsätta jobba hårt för att grenen ska få OS-status.

ISU tävlade med sig själv

Ett problem med ISU:s ansökan om att få med synkroniserad konståkning till OS var att det internationella förbundet lämnade in två ansökningar parallellt vilket i praktiken betydde att de tävlade mot varandra då IOK skulle välja nya grenar till OS i Peking.

– Skridskoförbundet ansökte om två grenar och den här gången föll IOK:s val på short track. Där handlar det inte om att öka antalet idrottare utan man lade till mixedstafett som ger nya tävlingar utan att öka på deltagarna, säger Lundmark.

– Men nästa gång vi ansöker om att synkroniserad konståkning ska få OS-status måste vi se till att det är förbundets enda ansökan.

Lundmark säger att ISU nu siktar på att ha en ansökan som uppfyller alla IOK:s kriterier inför OS 2026.

– Vi ger inte upp utan fortsätter jobba hårt och siktar på följande OS. Nästa gång är det vår tur, säger hon bestämt.

I april nästa år arrangeras VM i synkroniserad konståkning i Helsingfors.

Flera kvinnor – färre idrottare

IOK har gått in för att inte öka antalet idrottare i OS då de olympiska spelen har vuxit från mästerskap till mästerskap. I OS i Peking ska deltagarantalet inte överskrida 2 900 idrottare då det i OS i Pyeongchang i vintras av 2 922 och i Sotji för fyra år sedan 2 873.

Det man däremot jobbar för att öka är antalet damidrottare. IOK:s officiella mål är att man år 2026 har en könsfördelning på 50–50, år 2022 kommer det att finnas 45,44 procent kvinnor i OS. DEt är en klar ökning från Pyeongchangs 42,5 procent.

I ishockeyn går man upp från åtta till tio lag bland damerna och en ökning till 12 lag inför 2026 är möjlig. Det kan i sin tur tala mot att den synkroniserade konståkningen får OS-status eftersom ytterligare två hockeylag betyder nästan 50 idrottare till.

Också ishockey-VM för damer arrangeras i Finland i april nästa år då Esbo står värd för mästerskapt.

Fakta

VM i synkroniserad konståkning

VM i synkroniserad konståkning (tidigare teamåkning) har arrangerats sedan 2000. Finland har tagit hem nio VM-titlar vilket är flest av alla deltagande länder. Finland har blivit utan medalj bara två gånger (2007 och 2012).

Finländska VM-guld:

Marigold Ice Unity 2002, 2004, 2006, 2014, 2018.

Rockettes 2008, 2010, 2011.

Team Unique 2013.

Fakta

Nya grenar i OS i Peking 2022

Internationella olympiska kommittén presenterade sju nya grenar för OS i Peking 2022.

Singel rodel för damer.

Big air i freestyle för damer och herrar.

Mixedstafett i short track.

Mixed-lagtävling i backhoppning.

Mixed-lagtävling i freestyle.

Mixed-lagtävling i skicross.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00