"Jag kommer att sakna stödet från tärnorna" – här är Lucias undantagsprogram

– Jag är inte nervös för att stå på scenen, det har jag en hel del erfarenhet av. Men visst känns det pirrigt på ett bra sätt inför söndagens luciakröning i Domkyrkan. Alla kommer ju att se mig i direktsändningen. Dessutom är jag ensam där, utan luciakörens tärnor, säger Ingrid Enckell några dagar före luciadagen. Bild: Niklas Tallqvist

Videoinspelningar på Nationalmuseum, sångövningar med luciakören och genomgång med tv-teamet i Domkyrkan – den gånga veckan har varit bråd för Ingrid Enckell. Men hennes uppdrag som Finlands lucia kommer att bli unik, det är många luciatraditioner som inte kan genomföras på vanligt sätt under den rådande pandemin.

Det blåser iskallt från det öppna havet ett par kvarter från Domkyrkan i centrala Helsingfors. Några minusgrader känns som mycket kallare än vad termometern visar. Senatstorget ligger öde och upplyst endast av den stora granen i mitten, medan Tomasmarknaden har flyttat till webben – som det mesta andra i vår coronapinade värld.

En ensam gestalt stretar i vinden och klättrar uppför Domkyrkans breda trappa, det är Ingrid Enckell som är på väg till en genomgång av söndagens kröning, som traditionellt hålls i kyrkan klockan 17 på luciadagen. Och det är i princip det enda som görs traditionellt i år, allt annat i luciaturnén måste anpassas till rådande restriktioner.

– Jag undrar om jag ska gå nedför trappan på söndag. Först sades det att jag inte ska göra det, att jag bara kommer ut ur kyrkan och vinkar till tv-kameran. Men nu har jag fått nya besked om att jag ska gå en bit nedför trappan i alla fall, säger Ingrid Enckell och provgår ett par varv upp och ner.

Lucia Ingrid Enckell njuter av varje uppträdande där hon får ha sina tärnor, här Kia Jaatinen, Anna Hasselblatt och Carolina Savander, som stöd och sällskap. Tidigare i veckan bandade luciakvartetten in videohälsningar till vårdhem och sjukhus som inte kan ta emot besök nu i december. Bild: Niklas Tallqvist

Hur det ska vara får hon snart reda på, för inne i kyrkan förbereder Yles kamerateam luciasändningen, som delvis sänds live. Men en del av inslagen bandas i förväg och klipps senare in i programmet, allt för att undvika att för många människor samlas i samma lokal samtidigt.

– Vi blir tvungna att ändra planerna hela tiden då läget förändras. Men jag är beredd på att vi får improvisera en del under hela luciaturnén, vi gör det som är möjligt och tryggt för alla inblandade, säger Ingrid som nu har två veckors erfarenhet av att stå i centrum för hela den stora kampanjen som är Finlands lucia.

Skolarbetet har fått ta en paus, just nu är det sångövningar, provningar av klänningar och videofilmningar som upptar abiturienten Ingrid Enckells vardag.

– Det kommer hela tiden in avbokningar av luciauppträdanden och det är förståeligt. Jag kommer inte att lussa för någon inne, alla de uppträdanden som sker kommer att hållas utomhus och på behörigt avstånd. I stället spelar vi in personliga videohälsningar till olika vårdhem och sjukhus.

Att det blir en helt ny slags luciaturné har både goda och dåliga sidor, men Ingrid Enckell är beredd att göra det bästa av situationen och hon hoppas att hon trots allt når så många människor som möjligt med sin sång.

– Visst är det synd att luciaturnén inte kan genomföras som förr, det blir inga besök hos presidentparet, vid Nylands brigad eller hos seniorer och sjuka på äldreboenden och sjukhus. Lucia kommer på besök på ett annorlunda sätt i år, via videouppträdande och i vissa fall genom strömmade sändningar. Men visst blir det också fint på sitt sätt, säger Ingrid Enckell hoppfullt.

Bild: Niklas Tallqvist

Ålder: 18 år.

Familj: Mamma, pappa, tvillingsystrar, bonusföräldrar och bonussyskon.

Hemort: Helsingfors.

Gör: Går sista året på musiklinjen i Tölö gymnasium.

Musikintresse: Lyssnar på pop, indie, r'n'b. Till favoritartisterna hör Melissa Horn och Lana del Rey. Tar sånglektioner, spelar piano och sjunger i kör vid Musik- och kulturskolan Sandels, sjunger också mycket på egen tid.

Favoritämne i skolan: Modersmål, eftersom jag tycker väldigt mycket om att skriva, och musik, eftersom jag älskar att sjunga.

Det som lucian själv kommer att sakna mest i år är stödet från luciakören och samvaron med tärnorna under de många och långa bilresorna, som följaktligen också uteblir.

– Jag har träffat tärnorna under ett par tillfällen och då har vi försökt sjunga ihop oss så bra det går. Men det är svårt att sjunga tillsammans när man är på distans. Jag har i princip lärt mig alla sånger på repertoaren på egen hand, med hjälp av noter, sångtexter och de ljudinspelningar som körledaren Jannike Sandström har spelat in för oss.

Bild: Niklas Tallqvist

Under söndagens kröning kommer Ingrid Enckell att framföra tre solonummer i kyrkan, vilket är lite flera än tidigare års lucior har gjort. Till sitt stöd har hon just Jannike Sandström, som är en av de få personer som kommer att finnas på plats i kyrkan då.

– Hela den stora luciakören kommer att sjunga tillsammans med mig, även om de inte är på plats i kyrkan utan i en studio. Men jag är helt säker på att teknikerna på Yle lyckas mixa ihop de olika ljudspåren så att det låter som om vi skulle sjunga tillsammans, säger Ingrid Enckell.

Hon är inte nervös inför luciadagen, men däremot förväntansfull på ett positivt sätt.

– Att vara Finlands lucia är det största jag har varit med om. Det kommer att gå bra, men visst kommer det att kännas spännande när jag vaknar på söndag morgon. Jag får ändå lita på det som fjolårets lucia Sara Ray sa till mig tidigare, att man inte behöver prestera hela tiden. Jag ska också passa på att njuta av luciadagen! säger Ingrid Enckell.

Hur luciadagen framskrider för Finlands lucia Ingrid Enckell kommer vi att kunna följa via en liveblogg på nyhetssajten HBL.fi där hon under lediga stunder kommer att dela med sig av sina upplevelser, funderingar och bilder. Följ alltså Finlands lucia hela dagen den 13 december på HBL.fi! Vill du tjuvstarta luciafirandet hittar du bloggen redan nu här nedan, där Ingrid låter oss följa med förberedelserna inför den stora dagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning