Finlands landslagschef om Karlsson: borde inte få hända

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Finlands landslagschef Matti Haavisto är överraskad över att den svenska supertalangen Frida Karlsson inte klarat landslagets hälsokontroll.

Sveriges supertalang Frida Karlsson, 20, hade en lovande start på säsongen i Gällivare. I världscupen i Ruka levde hon inte riktigt upp till förväntningarna. Hon stod över Lillehammer på grund av en förkylning – och förra veckan klarade hon inte landslagets hälsokontroll.

– Jag har hört rykten om att hon haft problem med överträning, men det kommer nog som en överraskning, säger Finlands landslagschef Matti Haavisto till HBL.

Svenska landslaget gör regelbundna hälsogranskningar där man bland annat mäter vikt, bentäthet, blodvärden och kroppssammansättning. I samband med hälsogranskningarna träffar idrottaren också en läkare och man går igenom tränings- och kostdagböcker.

"Inte haft kontroll"

Det svenska skidförbundet har inte gått in på detaljer kring Frida Karlsson. Men det är klart att hon måste dra ned på belastningen. I en intervju med Expressen i höst berättade Karlsson att hon "ligger på gränsen hela tiden".

– Man ligger på gränsen, det är inte bara Frida utan många elitidrottare som ligger på gränsen, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Landslagschefen Matti Haavisto håller inte riktigt med. Han anser inte att det här är en normal situation där en idrottsutövare tagit i lite väl hårt.

– Det är nog exceptionellt. En tråkig situation, där man inte haft kontroll över situationen. Jag tycker inte att det borde få hända. Människorna omkring Frida har inte haft kontroll över läget, säger Matti Haavisto, men betonar att han inte hunnit tala med det svenska landslagets tränare.

Østberg också

Inför säsongstarten blev också Norges Ingvild Flugstad Østberg stoppad efter en hälsokontroll. Østberg vann den totala världscupen förra säsongen och hon får fortfarande inte tävla.

– Det visar förstås att systemet fungerar. Är man inte frisk får man inte tävla. Det minskar också risken för onormal viktminskning, säger Haavisto, som också är Krista Pärmäkoskis personliga tränare, och betonar att vikt, kost och hälsa är något man talar om i Finlands landslag.

– Jag tror nog att den svenska landslagsledningen och tränarna gjort allt de kunnat göra i Fridas fall.

Finlands landslag har inte ett officiellt hälsocertifikat som till exempel Norges landslag har. Men idrottsutövarna blir ändå undersökta regelbundet.

Regelbundna hälsogranskningar

Landslagsidrottarna genomgår grundliga fystester två tre gånger per år i toppidrottsinstitutet Kihu eller vid idrottsinstitutet i Vuokatti. Då är också en läkare närvarande. Samtidigt mäts bland annat idrottarnas kroppssammansättning, vikt och blodvärden.

– Läkarna är också med landslaget under lägren och i världscupen. Vi känner idrottarna väl, fast vi inte har ett formellt hälsocertifikat, säger Olympiska kommitténs ansvariga läkare Maarit Valtonen till HBL.

Inte bara kvinnor

Inom kort tid har alltså både Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Østberg blivit stoppade i hälsokontrollerna. Tidigare i höst tvingades Finlands Eveliina Piippo ta en timeout. Enligt Valtonen är överbelastning dock inte ett specifikt problem som endast drabbar kvinnliga idrottare.

– Traditionellt har man tänkt att kvinnor löper en större risk, men lika väl kan manliga idrottsutövare hamna i ett tillstånd av överbelastning eller drabbas av relativ energibrist. Det visar sig på lite olika sätt hos män och kvinnor, men utmaningarna är likadana, säger Valtonen.

– Längdåkning är en gren där energiförbrukningen är enorm. Om man har energibrist under en lång tid börjar det ta på prestationsförmågan. Därför är det viktigt att se till att idrottarna får tillräckligt med energi.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning