Finlands konkurrenskraft på elfte plats på internationell rankinglista

Enligt WEF beror de nordiska ländernas framgång bland annat på innovation och avancerad teknik. Bild: Mostphotos

Finland håller ställningarna bland 141 jämförda länder.

I årets internationella jämförelse av konkurrenskraften placerar sig Finland på elfte plats bland de 141 länderna som deltar, rapporterar World Economic Forum (WEF). Förra året placerade sig Finland på samma plats med samma poäng.

I toppen av rankinglistan ligger Singapore, USA och Hongkong. Sverige placerar sig på åttonde plats. Det är en placering högre än förra året, men poängen är aningen lägre.

Behåller samma plats

I förra årets jämförelse placerade sig Finland också på elfte plats och hade nästan exakt samma poäng som i år. Taiwan får lika många poäng som Finland, och Danmark kniper tiondeplatsen.

I rapporten motiverar WEF de nordiska ländernas framgång med att de är bland världens mest tekniskt avancerade, innovativa och dynamiska länder. Samtidigt förser länderna sin befolkning med bättre livsvillkor och socialt skydd.

Av de 141 jämförda länderna förbättrade 94 länder sina poäng. 37 försvagades och 8 höll sig på samma nivå, skriver Näringslivets forskningsinstitut Etla i ett pressmeddelande.

1. Singapore

2. USA

3. Hongkong

4. Nederländerna

5. Schweiz

6. Japan

7. Tyskland

8. Sverige

9. Storbritannien

10. Danmark

11. Finland

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning