Finlands huvudbry: EM drömmer lever stark – men 26-åriga kaptenen slutar

Pauliina Vilponen klarade länge av att bolla juridiken och idrottskarriären – nu går det inte längre. Bild: Sebastian Backman / SPT

Finlands volleydamer har gått från klarhet till klarhet i EM-kvalet – mycket tack vare Pauliina Vilponens insatser. Nu är EM-platsen nära, men i ett eventuellt slutspel får Finland klara sig utan sin nyckelspelare och kapten.

Volleydamerna har inlett EM-kvalet strålande. Finland låg under med 0–2 i set mot Estland och 1–2 mot Tjeckien – men lyckades vända och vinna de thrillerartade matcherna. Onsdagskvällens möte mot Sverige följde samma bekanta mönster. Finland förlorade det första setet och ryckte sedan upp sig. De blåvita rodde hem det andra setet komfortabelt och utjämnade matchen.

Det tredje blev en thriller: Finland låg under med två poäng på slutet, men vände i grevens tid. Norra Kosonen fastställde setsiffrorna 26–24 med ett resolut avslut och Finland såg sig inte längre om. Slutsiffrorna skrevs 3–1. Det var inte Finlands bästa insats, men det räckte – igen. Jublet efter segerbollen sade en hel del, spelarna vet att EM-slutspelet är nära.

– Det var fint att vinna framför hemmapubliken och ännu finare att göra det efter svårigheterna i inledningen. Vi fick i gång vårt normala spel till slut, säger chefstränaren Tapio Kangasniemi.

Finland–Sverige 3–1 (20–25, 25–15, 26–24, 25–14)

Finland: Pauliina Vilponen och Noora Kosonen gjorde 16 poäng var.

Sverige: Isabella Haak stod för 27 poäng.

Vilponen vinkar farväl

Kaptenen Pauliina Vilponen har varit en av Finlands allra viktigaste spelare i kvalet. Efter att ha gjort 27 poäng mot Tjeckien var hon i sitt esse och fixade viktiga poäng då matchen mot blågult stod och vägde. Vilponen eldade på lagkamraterna då det behövdes och var poängbäst i Finland tillsammans med Kosonen.

Tack var de tre kvalsegrarna kan EM-drömmen mycket väl besannas för Finland. Problemet för landslagsledningen är att Vilponen inte kommer att spela volleyboll då slutspelet ordnas nästa höst. Beslutet att lägga av är redan fattat och orubbligt. Vilponen har redan ett arbetskontrakt för hösten.

Hemmamatchen mot Sverige var den sista i landslagströjan. Efter matchen avtackades Vilponen med video och bilder från spelarkarriären.

– Jag insåg faktum först efter matchen. Det har varit en ära att representera landslaget och visst är det vemodigt att lägga av, säger en synbart rörd Vilponen.

Den ambitiösa 26-åringen studerade till juris magister på sex år vid sidan om proffskarriären i Tyskland och Italien – men nu går det inte längre att kombinera de två passionerna. Volleybollen får ge vika efter att kvalet avslutas i januari.

Så det är helt säkert att du inte är med om ni tar er till EM?

– Man ska aldrig säga aldrig men det går inte att kombinera jobbet med träningen. Under studietiden gick det bra, säger Vilponen.

Född den 20 februari 1992

Längd: 190 centimeter

Landslagsdebuterade 2010 och är numera kapten

Har spelat som proffs i både Tyskland och Italien. Utbildade sig till juris magister på sex år vid sidan om idrottskarriären.

Tog en landslagspaus i fjol för att satsa på studierna. Har nu blivit klar och skrivit på ett arbetskontrakt. Kommer att lägga av med idrottskarriären efter EM-kvalet.

Hon funderade i flera år innan hon valde att lägga av.

– Det var inte lätt, men känns som rätt beslut.

Chefstränaren Kangasniemi har inte funderat på om han tänker övertyga Vilponen att fortsätta om EM-platsen blir av.

En hur stor förlust vore det för laget?

– Jag tänker inte på saken på det sättet. Hon är en fantastisk och unik person med stor vilja. Allting tar slut någon gång och vi måste respektera beslutet, säger Kangasniemi.

För Finland fortsätter kvalet redan på lördag, med ett returmöte mot Sverige i Umeå. De två bästa i gruppen går till slutspelet nästa år. Finland har varit med i EM två gånger tidigare – senast 1989.

I damernas kval deltar 24 nationer. Det finns sex grupper med fyra lag i varje grupp.

Gruppettorna och -tvåorna tar sig vidare till EM som spelas i Ungern, Polen, Slovakien och Turkiet hösten 2019.

I Finlands grupp spelar också Estland, Tjeckien och Sverige.

Finlands damer har varit med i hemma-EM 1977 och i EM i Tyskland 1989.

I herrkvalet deltar 26 nationer. Det finns fem grupper med fyra lag och två grupper med tre lag.

Finland spelar tillsammans med Rumänien och Danmark i en grupp med tre lag.

Tolv nationer tar sig till slutspelet i Belgien, Frankrike, Nederländerna och Slovenien: gruppvinnarna och de fem bästa grupptvåorna. I grupperna med fyra nationer räknas resultaten mot jumbolaget bort för att göra jämförelsen rättvis. EM-slutspelet spelas i september 2019.

Finlands herrar jagar sitt sjunde raka EM-slutspel.

Både herr-och damkvalet avslutas den 9 januari.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning