Finlands häckdamer snabbast i Europa

Annimari Korte var den tredjesnabbaste damen i Europa på 100 meter häck i fjol. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Då man jämför tiderna för de fyra snabbaste damerna på 100 meter häck finns det ingen friidrottsnation som kan slå Finland.

Aldrig någonsin har finländsk häcklöpning haft sådan vind i seglen som i fjol. Åtminstone om man synar säsongsstatistiken.

Då man tar snittiden för de fyra snabbaste löparna på 100 meter häck hittas Finland på förstaplats i Europastatistiken. I världsstatistiken är man trea bakom giganterna USA och Jamaica.

De fyra snabbaste häcklöparna i Finland i fjol var finska rekorddamen Annimari Korte (12,72), Reetta Hurske (12,78), Nooralotta Neziri (12,89) och sjukamparen Maria Huntington (13,08). Det ger ett medeltal på 12,87 sekunder.

Jamaicas fyra bästa löpares medeltaltid ligger på hisnande 12,47, USA:s på 12,51. Tvåa i Europastatistiken är Frankrike på 12,90.

Då man tar snittet på de tio snabbaste löparna per nation går Frankrike förbi Finland, som ändå är sexa i världsstatistiken.

Kortes tid 12,72 gav henne en tredjeplats i fjolårets Europastatistik. Före 32-åringen fanns endast holländaren Nadine Visser (12,62) och vitryskan Elvira Herman (12,70). Hurske var sjättesnabbast i Europa medan Neziri var 14:e.

I världsrankningen var Korte 21:a.

Källa: Finlands friidrottsförbund, WA, European Athletics.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning