Finlands gränser stängde i natt

Helsingfors-Vanda flygplats, Mariehamns flygplats och Åbo flygplats hålls öppna för godstrafik och returtrafik. Bild: Ari Sundberg/SPT

Vissa gränsövergångsställen stängs och kontroller införs vid de inre gränserna.

Trafiken över Finlands gränser började i enlighet med regeringens beslut begränsas från och med natten mellan onsdag och torsdag.

Det innebär att gränsövergångsställen stängts och kontroller införts vid de inre gränserna.

Under den tid gränserna är stängda bör man inte alls resa utomlands. Begränsningarna gäller vägtrafiken, sjötrafiken och flygtrafiken. En person som återvänder till Finland från en utlandsresa bör sätta sig själv i karantän hemma i 14 dagar.

Finländska medborgare och personer som är stadigvarande bosatta i Finland får återvända till Finland. Utländska resenärer som befinner sig i Finland har också möjlighet att lämna landet.

Gods- och frakttrafiken fortsätter vid alla gränser. Helsingfors-Vanda flygplats, Mariehamns flygplats och Åbo flygplats hålls öppna för godstrafik och returtrafik.

Pendeltrafik över gränsen hindras inte, men det blir avsevärt svårare för utländsk arbetskraft att komma till Finland från utlandet på grund av begränsningarna i flyg- och fartygstrafiken.

Ytterligare begränsningar gällande gränstrafiken hittar man på Inrikesministeriets webbplats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning