Finlands generalkonsul i Los Angeles: "Det är en katastrof av helt otroliga mått"

Helikoptrar och flygplan har satts in i kampen mot skogsbränderna, här i Malibu. Bild: Lehtikuva-AFP/Sandy Huffaker

Till och med 300 000 personer har evakuerats undan vad som kan vara de dödligaste skogsbränderna i Kalifornien hittills. Finlandssvenskar i Los Angeles berättar om stor hjälpvilja och solidaritet, men också om folk som inte vill lämna sina hem och bilar som blir vita av askan.

I fjol var Stefan Lindström när att förlora sitt hem i Los Angeles i skogsbranden som då drog över södra Kalifornien. Nu är läget för just hans och familjens del inte lika illa, men han vet mycket väl hur det är då branden drar fram i en vind med en hastighet på trettio meter i sekunden – just den vindhastighet som är att vänta måndag kväll lokal tid.

– Det är otroligt när elden rör sig i en hastighet snabbare än en människa kan springa.

Som Finlands generalkonsul i Los Angeles följer Lindström intensivt med brandläget i delstaten. I norr härjar den så kallade Camp fire-branden och i söder Woolsey-branden. 300 000 personer har evakuerats, av dem 170 000 i Los Angeles. I norr uppskattas omkring 6 500 hem ha förstörts och i söder 1 000.

Över 30 har dött, men fortfarande är fler än 220 personer saknade vilket betyder att dödsoffren kan bli fler.

– Det är en katastrof av helt otroliga mått, säger Lindström.

Vinden avgör

Kroppar har hittats i utbrända bilar och identifieringsarbetet är inte lätt. De enda kvarlevor som kan finnas är ben eller benfragment, enligt Kory Honea, sheriff i Paradise norr om Sacramento enligt flera medier. Paradise har så gott som totaltförstörts i Camp fire-branden.

I Los Angeles-området är det Malibu och Thousand Oaks som har drabbats värst. Malibu är kändistätt och det rapporteras om artister som bland andra Neil Young och Miley Cyrus vars hus har brunnit upp.

Stefan Lindström betonar att det också handlar om områden där alldeles vanliga människor bor och där det dessutom finns flera stora universitet. Åtminstone ett av dem, Pepperdine University, har redan meddelat att det håller stängt till slutet av månaden.

För tillfället verkar det som om brandmännen har bränderna under något bättre kontroll än i helgen. Mycket handlar ändå om hur vindarna utvecklas. Det är den så kallade Santa Ana som spelar in. Santa Ana-vindar är varma och starka och blåser från öknen ut mot kusten. De känns som om man stod i en bastu med en jättefläkt på, som Lindströms illustrerar det.

På måndagen har de flesta skolor varit stängda efter Veterans Day, en nationell helgdag, och de som inte tänkt ha lovdag har ändå uppmanat barnen stanna hemma. Utomhushobbyer har ställts in på grund av den dåliga luftkvaliteten.

Lindström beskriver hur den känns inne i staden: Den mörka bilen förvandlas ljus av all aska, efter tio minuter ute är näsan kruttorr och efter en halv timme kommer det sot i näsduken.

I norra Kalifornien härjar Camp Fire-branden där dödsfallen också är fler. Här nära Oroville. Bild: Lehtikuva-AFP/Justin Sullivan

Öppnar sina hem

Mitt i allt det tragiska lyfter Stefan Lindström fram också den stora hjälpvilja som folk i Kalifornien visar, där människor öppnar sina hem för varandra.

Detsamma säger också författaren och HBL-medarbetaren Jeanette Öhman som bor i Los Angeles. Förutom folk som flyr elden finns det också många djur som behöver evakueras. Hon själv känner till två stall som flyttat på sina hästar, och många har erbjudit transporthjälp. Husägare som evakueras uppmanas lämna fat med vatten för vilda djur efter sig.

Öhman med familj planerar att återvända till sitt hem i Santa Monica efter att ha åkt undan askan in i landet.

Hon har vänner i Topanga-området sydost om Malibu som har uppmanats evakuera sig, men som ogärna vill lämna sina hem av rädsla för att inte kunna återvända.

– Alla känner någon som bor i de drabbade områdena. Det märks över hela staden. Folk är vana vid att det brinner, men att det gör det så tidigt och är så otroligt stora områden är ovanligt.

I den skogsbrand som tidigare räknats som den dödligaste i Kalifornien, 1933, dog 29 personer.

På den amerikanske västkusten bor omkring 30 000 finländare.

Brandmän sprutar vatten på träd i West Hills invid kändistäta Malibu som hör till de områden i södra Kalifornien som har drabbats värst. Bild: Lehtikuva-AFP/Frederic J. Brown

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning