Pride-övergångsställe i Åbo ska signalera tolerans och mångfald

Öppenhet, tolerans, jämlikhet och sexuell mångfald – det symboliserar övergångsstället i regnbågens färger. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

På Åbo Stadsteaters initiativ finns nu ett Pride-övergångsställe i Åbo.

På tisdagsmorgonen målades ett övergångsställe i regnbågens alla färger i Åbo. Med övergångsstället vill staden uttrycka sitt stöd för öppenhet, tolerans, jämlikhet och sexuell mångfald, skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.

Övergångsstället finns på Östra Strandgatan vid Åbo Stadsteater. Det är också teatern som stått för initiativet.

Satu Rasila, dramaturg vid Åbo Stadsteater, säger att teatern respekterar och värdesätter mänskligheten i all sin mångfald.

"Regnbågsövergångsstället framför teatern symboliserar att alla är välkomna till stadsteaterns auditorium precis som de är", säger Rasila i pressmeddelandet.

Övergångsställen målade som regnbågar är ett internationellt fenomen, och finns bland annat i många städer i USA.

Då Åbo stad informerade om övergångsstället på tisdagsmorgonen skrev man felaktigt att det är det första regnbågsövergångsstället i Finland. Liknande övergångsställen har ändå bland annat förekommit på Åland och i Helsingfors.

Rasila säger att det målade övergångsstället kommer skötas om under sommaren, men färgen är sådan att den inte kommer klara av vintern. Hon säger också att samma trafikregler som förut gäller vid övergångsstället på Östra Strandgatan. Hon säger att ett övergångsställe antingen måste märkas med ett trafikmärke eller målade streck på vägen. Ofta finns både och.

–  Det ligger också i teaterns intresse att det är säkert att röra sig längs vägen, säger Rasila.

Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning