Finlands första matsvinnsbutik fick svinnet att minska med 250 000 kilo

400-500 miljoner kilogram livsmedel kastas bort i Finland varje år. Butiken Wefood jobbar för att minska matsvinnet. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Finlands första butik för matsvinn tar vara på livsmedel som annars skulle kastas bort. Verksamheten möjliggörs till stor del av frivilligarbetare.

Butiken Wefood i köpcentret Redi i Fiskehamnen fokuserar på att ta till vara mat och andra livsmedel för att minska matsvinnet. Butiken drivs av Kyrkans Utlandshjälp och har sedan öppningen i september 2018 minskat på matsvinnet i Finland med 250 000 kilogram.

"Målet har uppnåtts genom gott samarbete med livsmedelsbranschen och hjälp från frivilligarbetare. Vi är väldigt nöjda över att arbetet vi lägger ner ger önskat resultat", säger Eveliina Pöllänen, chef för Wefood, i ett pressmeddelande.

Undersökningar visar att 400-500 miljoner kilogram livsmedel slängs bort i Finland varje år. Enligt pressmeddelandet motsvarar det samma klimatpåverkan som utsläppen från 350 000 personbilar årligen.

Wefood samarbetar med olika grossister och importörer för att utveckla sin verksamhet, som möjliggörs av nästan 50 frivilligarbetare.

"De ska alla ha stort tack. Vi har lyckats skapa goda nätverk, vilket har lett till att vi kunnat göra det jobb som krävs. Vi får inte heller glömma kunderna. Det är de som utnyttjar svinnet i slutändan", säger Pöllänen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning