Finlands flygplatser återhämtar sig långsammare än andra europeiska flygplatser

Antalet passagerare på europeiska flygplatser var i början av året 45 procent lägre jämfört med 2020. I Helsingfors-Vanda var motsvarande siffra 79,9 procent. Bild: Sofia Westerholm/SPT

De strikta reserestriktionerna återspeglas i statistiken, säger Petri Vuori på Finavia.

Antalet resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats återhämtar sig inte i samma takt som vid andra europeiska flygplatser. Det framgår av Finavias flygtrafikstatistik från januari-juni.

Det genomsnittliga antalet passagerare på europeiska flygplatser var i början av året 45 procent lägre jämfört med 2020 och 79 procent lägre jämfört med 2019. I Helsingfors-Vanda var motsvarande siffror 79,9 procent och 92,5 procent.

"Början av sommaren är bara något ljusare än i början av året", säger Petri Vuori, Finavias chef för ruttutveckling, i ett pressmeddelande. Enligt Vuori återhämtar sig Finlands flygförbindelser gradvis.

I januari-juni 2021 reste totalt knappt 1,1 miljoner passagerare via Finavias alla flygplatser. Det är 78,9 procent färre passagerare jämfört med motsvarande period föregående år.

"Resebegränsningar fortsätter att ha en global inverkan. Finlands reserestriktioner har varit mycket strikta under första delen av året, vilket återspeglas i statistiken", säger Vuori.

Den inhemska flygtrafiken

I april-juni flög det ändå fler passagerare inom landet än året innan. Uleåborg och Rovaniemi var de mest populära resmålen. Även flygplatserna i Kuopio och Vasa hade i början av sommaren börjat återhämta sig, meddelar Finavia.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning