Finlands energipolitik ska granskas

Olkiluoto kärnkraftverk. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Landets energipolitik ska granskas i sömmarna då en expertgrupp från det internationella energiorganet IEA besöker Finland nästa vecka för att göra en utvärdering av de senaste åren.

En motsvarande utvärdering gjordes senast 2013. Då fick Finland beröm för sina politikval och för den mångsidiga inhemska energiproduktionen.

Utvärderingen genomlyser alla sektorer av energipolitiken och fokus lägger man speciellt på teman som utsläpp från transportsektorn, den träbaserade biomassans roll som utsläppssnålt bränsle och hur förändringar på elmarknaden inverkat på energipriset, konsumenternas inflytande och kraftvärmeproduktionen.

Internationella energiorganet IEA är ett organ inom ramen för OECD-samarbetet. Utvärderingen utförs av en expertgrupp på 10 personer där det ingår medlemmar från IEA:s sekretariat, OECD:s kärnenergiorgan NEA och Europeiska kommissionen. Under sitt besök träffar gruppen centrala aktörer inom energipolitiken och diskuterar med representanter för myndigheter, verksamhetsutövare och intressentgrupper.

Redan i slutet av sitt besök informerar gruppen om sina viktigaste observationer. En slutlig rapport publiceras under senare delen av 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning