Finlands ekonomi klarar osäkerhet, spår Nordea

Bild: Vesa Moilanen

Finlands ekonomi är rätt väl rustad också i den osäkra situation som präglar den globala ekonomin, skriver Nordea i sin färska prognos. Den ekonomiska tillväxten fortsätter hos oss, spår banken, men långsammare än man räknat med tidigare.

Nordea skriver ner sin tillväxtprognos för Finlands ekonomi. Rysslands anfall på Ukraina och de skärpta coronaåtgärderna i Kina innebär att Nordea räknar med en tillväxt på 2 procent i år och på 1,5 procent nästa år. Samtidigt ökar inflationen i många länder medan centralbankerna stramar åt sin penningpolitik.

Den globala ekonomiska osäkerheten drabbar också ekonomin hos oss, men enligt Nordea är Finland trots allt rätt väl rustat. Det trots att stigande priser på energi och andra råvaror påverkar många företag. Industrin har ändå en stark orderstock som innebär att exporten fortsätter att dra trots att exporten till Ryssland faller bort.

"Det är mycket osäkert hur konsumenter och företag reagerar i den här situationen. Det är sällan vi väger mellan snabb tillväxt och recession då vi gör vår prognos, men nu är bägge möjliga. Den rätt optimistiska prognos vi gjort är bara en av flera möjliga", säger Nordeas chefsekonom Tuuli Koivu i Nordeas pressmeddelande.

Inflationen väntas fortsätta eftersom priserna på både livsmedel och energi förblir höga längre än man tidigare räknat med.

Enligt Koivu är en av de största riskerna inom den globala ekonomin just nu inflationen i USA. Frågan är hur väl den amerikanska centralbanken lyckas få inflationsspiralen under kontroll.

Finland klarar sig eftersom en så stor del av exporten består av olika råvaror eller material som haft en stark prisutveckling i år, skriver Nordea. Priset på el har dessutom hållits på en lägre nivå än hos många konkurrenter.

Trots att hushållen drabbas av inflationen och stigande räntor har hushållen under pandemiåren samlat såpass stora besparingar att Nordea räknar med att de i kombination med att servicesektorn återhämtar sig räcker till för att upprätthålla den inhemska efterfrågan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning