Finlands dröm dog i Cardiff – Uronens utvisning blev ödesdiger

Jere Uronens tidiga utvisning blev ödesdiger för Finland. Bild: Geoff Caddick/Lehtikuva

Ett avgörande ögonblick kan komma när som helst. För Finlands del kom det ögonblicket i den tolfte matchminuten.

En misslyckad frisparksvariant gav Wales chansen att kontra snabbt och Harry Wilson var så hal att Jere Uronen var tvungen att riva ner honom. Rött kort, helt korrekt, och en snudd på omöjlig uppförsbacke för Finland. Då samme Wilson, läckert framspelad av Gareth Bale, en dryg kvart senare satte 1-0 bakom storspelande Lukas Hradecky stod det klart att det inte skulle bli en klassisk kväll i Cardiff. Wales vann med 3-1 och tar steget upp i A-divisionen. Finland är kvar i B-divisionen, inte illa det heller.

Borde Uronen ha rivit ner Wilson? I det läget har du inte särskilt mycket tid att fatta beslut. Uronen tog en rövare och tittade bedjande mot domaren Jesus Gil Manzano som inte tvekade en sekund då han halade fram det röda kortet. Uronen läste bollbanan aningen fel och hamnade på fel sida om Wilson.

Situationen påminde en del om en kvalmatch mot Moldavien för tiotalet år sedan då Sami Hyypiä rev ner en motståndare i Chisinau, åkte ut och Finland föll med 0-2. Skillnaden var att den upplagan av det finska landslaget hade passerat zenit, denna har inte nått maximal nivå.

Finland inledde lite darrigt och nervöst och höll på att ställa till det då man spelade med oerhört små marginaler nära det egna målet.

Wales, med Rob Page vid spakarna i stället för Ryan Giggs, som misstänks för kvinnomisshandel, hade läst hemläxan bra på Finland. Finland ställde upp med tre mittbackar och i Pages taktiska upplägg spelade det en central roll att styra bollen och spelet så mycket som möjligt mot Daniel O'Shaugnessy. Joona Toivio är som bekant ypperlig i uppspelsfasen men honom hade Wales koll på. O'Shaugnessy hade en oerhört jobbig afton i Cardiff, tog en mängd svaga beslut, och fick verkligen erfara hur stort klivet är från att vara dominerande i den inhemska ligan till att hänga med mot ett riktigt bra lag, som Wales tvivelsutan är.

O'Shaugnessy hade en ypperlig chans att kvittera till 1-1 på en hörnvariant men träffen var som hela hans afton, sned.

Wales hade inte släppt in ett endaste mål i Nations League och hade under den inledande timmen inga överväldigande problem att hålla Finland borta från de farligaste ytorna. De förhoppningar som Finland kanske hyste om en mirakulös vändning efter paus kom snabbt på skam då Daniel James pressade upp bollen i bortre krysset. Slarv på mittfältet där av Finland och mera än så behövde inte Wales för att sätta det som verkade bli den sista spiken.

Men så rann Teemu Pukki igenom på som vanligt utmärkte Robin Lods passning och så stod det 2-1 på ljustavlan. Då hade Bale redan tackat för sig.

Teemu Pukkis reducering gav Finland hopp med halvtimmen kvar. Bild: Geoff Caddick/Lehtikuva

Och vem vet hur det hela slutat om Nicholas Hämäläinens kanon eller Toivios skott från tolv meter gått in.

Den sista halvtimmen var hur som helst en demonstration av hur bra Finland numera är, också med en man mindre på planen. Här finns hjärta och talang. Wales var, om inte skakat, så klart påverkat av den finska anstormningen. Den här gången bar den inte hela vägen men framtiden ter sig ljus för Markku Kanervas mannar.

Kieffer Moore punkterade sedan matchen med sex minuter kvar till full tid.

Kieffer Moore satte sista spiken. Bild: Geoff Caddick/Lehtikuva

Finland blir kvar i division B, Wales tar steget upp i finrummet. Att man i det finska lägret känner ett sting av besvikelse över att det "bara" blir spel i division B säger en del om den utveckling som skett de senaste åren.

Ett par miljoner euro gick Bollförbundet miste om då gruppsegern förblev en dröm. Värst är att Finland missade en högst reell chans att ta en plats i playoffskedet i kommande VM-kval. VM-kvalet är som bekant ruggigt tufft där endast tio gruppettor får en biljett till festen. Tio grupptvåor gör upp om ytterligare tre biljetter tillsammans med de två bästa gruppsegrarna i Nations League som inte tar sig till VM via det egentliga kvalet.

För ganska exakt ett år sedan säkrade Finland en historisk första slutspelsplats. Nu föll man med de berömda stövlarna på men Finland kan ta med allt och lite till då EM förhoppningsvis spelas på sommaren.

Att det blev B-divisionen också i nästa upplaga av Nations League är knappast så illa. I A-divisionen spelar de riktigt stora kanonerna, kanoner som är svåra att rubba också för detta Finland.

Ekonomiskt hade det naturligtvis varit lättare att locka fullt hus på Olympiastadion med motståndare som Spanien, England, Belgien eller Nederländerna men det här landslaget har spelat sig så djupt in i den breda allmänhetens hjärtan att det i dagens läge känns som att Bollförbundet skulle sälja slut mot Armenien eller Kosovo.

Ett lätt lag att tycka om. För det första är det ett väldigt bra lag, för det andra en bunt grabbar det är tämligen lätt att gilla.

Och som sagt, framtiden ter sig väldigt ljus trots ett litet bakslag i Cardiff. Ett lag med den här inställningen har inget att frukta.

Jonas von Wendt Reporter

Mål: 29 min Harry Wilson 1-0

Rött kort: 12 min Jere Uronen, 46 min Daniel James 2-0, 63 min Teemu Pukki 2-1, 84 min Kieffer Moore.

Finland (3-5-2): Lukas Hradecky; Joona Toivio-Paulus Arajuuri-Daniel O'Shaugnessy (62 min Nicholas Hämäläinen); Nikolai Alho-Rasmus Schüller (73 min Onni Valakari)-Glen Kamara-Robert Taylor (62 min Ilmari Niskanen)-Jere Uronen; Robin Lod-Teemu Pukki (89 min Marcus Forss).

Wales: Danny Ward: Connor Roberts-Chris Mepham-Joe Rodon-James Lawrence (46 min Kiefer Moore); Harry Wilson-Ethan Ampadu-Joe Morrell-Rhys Norrington-Davies (0 min Chris Gunter); Daniel James-Gareth Bale (62 min Tom Lawrence).

Irland-Bulgarien 0-0

Wales 6 5 1 0 7- 1 16

Finland 6 4 0 2 7- 5 12

Irland 6 0 3 3 1- 4 3

Bulgarien 6 0 3 4 2- 7 2

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning