Finlands brandbefälsförbund: Att följa varningar är ingen individfråga

Finlands Brandbefälsförbund ryter till om debatten kring varning för skogsbrand: reglerna finns till för en orsak och måste tas på allvar.

Ari Keijonen, vd för Finlands brandbefälsförbund, poängterar att varningar för skogsbrand inte utfärdas impulsivt. Efter en lång period av torka är skogen mycket sårbar.

– Det handlar inte om att vara regelryttare. Skogsbränderna har förorsakat stora skador runtom Europa under den pågående sommaren, bland annat i Ryssland, Lettland och Grekland, där över 70 personer redan mist livet till följd av bränderna, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Även Finland har drabbats av ovanligt många skogsbränder, såsom den i Pyhäranta för en vecka sedan. Då det varnas för skogsbrand är det förbjudet att göra upp eld i närheten av skogen. Även en till synes släckt brand kan överleva i form av osynliga brandhärdar tiotals centimeter under marken, som sedan sprider sig flera dagar senare.

– Även den mest erfarna friluftsmänniskan kan få till stånd en okontrollerbar öppen eld, till exempel genom en vindpust, säger utbildningschef Tomi Timonen i pressmeddelandet.

Brandbefälsförbundet betonar att reglerna finns till av en orsak. De hjälper allmänheten att förstå och förutse olika farliga situationer. Det handlar inte om individuella val – konsekvenserna påverkar i hög grad även andra.

Det hettas kring Kärna och Jungner

Debatten fick sin början då Centerns tidigare riksdagsledamot Mikko Kärnä delade en bild på en lägereld på Twitter. Enligt bildtexten hade foto tagits i Lappland under rådande varning för skogsbrand.

Mikael Jungner, vd för kommunikationsbyrån Kreab och grundare till den nya politiska gruppen Liike Nyt hällde bensin på elden genom att skriva att han inte tar varningarna på allvar.

Brandbefälsförbundets vd Ari Keijonen hoppas att diskussionerna på sociala medier har gett medborgarna bättre koll på de faror som är förknippade med öppna lägerleder i naturen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03