Finlands bästa artist kröns i kväll

Alma är en av fem finländska artister som är nominerade till årets artist i MTV Europe Music Awards. Bild: Lehtikuva/Anni Reenpää

Alma, Evelina, Haloo Helsinki, Mikael Gabriel och Robin tävlar om titeln Finlands bästa artist i MTV Europe Music Awards i kväll.

MTV Europe Music Awards etablerades 1994 för att belöna de mest populära musikvideorna i Europa. Ursprungligen var galan tänkt som en europeisk motsvarighet till amerikanska MTV Video Music Awards, men har på senare tid blivit tittarnas videogala eftersom de flesta priserna röstas fram av publiken. Årets EMA-gala ordnas i London med artisten Rita Ora som programledare. Det går att följa med galan direkt på tv på MTV:s kanaler.

Fem kandidater i kategorin: Best Finnish Act

De fem nominerade finländska artisterna är Alma, Evelina, Haloo Helsinki, Mikael Gabriel och Robin.

– Vad coolt att vara nominerad, vilket fantastiskt år, konstaterar Alma.

Evelina är nominerad för andra gången under sin musikkarriär.

– Redan på lågstadiet tillbringade jag mina sommarlov genom att beundra musikvideor på kanalen MTV och de har också format mig som artist. Jag är otroligt tagen över att bli nominerad för andra gången, säger Evelina.

Haloo Helsinki är i full gång med att förbereda sin turné Hulluuden Highway som kör i gång om ett par veckor.

– Mitt under repetitionerna är det härligt att få nyhetern om att MTV har nominerat oss till EMA. Vi uppskattar deras uppmärksammande otroligt mycket, tack så mycket, säger bandet som slutspurtar inför sin turné.

Mikael Gabriel hyllar både sitt stöd och sina medtävlare.

– Det gångna året har varit det hittills bästa i min karriär. Jag känner oändligt tacksamhet till mina fans och alla som har lyssnat på min musik och kommit på mina spelningar. Det är en ära att få bli nominerad tillsammans med en så fantastisk grupp av artister, som alla är värda en plats i den här kategorin, säger rapparen.

Robin har redan röstats till landets bästa artist en gång tidigare, i Frankfurt 2012, och hoppas att det går lika bra i år.

– Jag känner mig hedrad över att få nomineras tillsammans med så stenhårda typer. Det här året har varit fantastiskt för oss alla, att bli nominerade är redan en vinst i sig, säger Robin.

Taylor Swift kammade i år hem sex stycken EMA-nomineringar, vilket gör hennes till Europas mest hyllade artist. Shawn Mendes nominerades i fem kategorier och både Kendrick Lamar och Ed Sheeran fick fyra nomineringar.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03