Finlands Bank: Större efterfrågan än vanligt på lån för fritidsbostäder

I maj var efterfrågan på bostadslån mindre och efterfrågan på lån för fritidsbostäder större än normalt, meddelar Finlands Bank. Bild: Ari Sundberg/SPT

Under maj månad utbetalades 117 miljoner euro för nya fritidsbostadslån, vilket är 26 procent mer än motsvarande tidpunkt året innan.

I maj var efterfrågan på bostadslån mindre och efterfrågan på lån för fritidsbostäder större än normalt, meddelar Finlands Bank.

Under maj månad utbetalades nya bostadslån för 1,5 miljarder euro, vilket är 22 procent mindre än vid motsvarande tid för ett år sedan. Den genomsnittliga återbetalningstiden för nya bostadslån översteg för första gången 21 år, och var i maj 21 år och fyra månader.

Under maj betalades 117 miljoner euro ut för nya fritidsbostadslån. Det är 26 procent mer än i maj förra året. Senast som utbetalningarna av fritidsbostadslån på en månad varit större var i juni 2011.

Det totala beloppet av bostadslån i euro uppgick vid slutet av maj 2020 till 101,2 miljarder euro och årsökningen var 2,8 procent.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning