Finlands ambassadör för Sri Lanka: ”De som ligger bakom attackerna kan vara radikaliserade muslimer”

Sri Lankesiska soldater patrullerade i staden Batticaloa i östra Sri Lanka efter terrordådet på söndagen. Bild: Lehtikuva-AFP/Lakruwan Wanniarachchi

Den muslimska minoriteten på Sri Lanka har traditionellt varit sekulär och moderat. Under de senaste åren har man dock observerat tecken på radikalisering, säger ambassadör Harri Kämäräinen.

Finlands ambulerande ambassadör för Sydasien Harri Kämäräinen blev mycket överraskad av attackerna i Sri Lanka i söndags. Sri Lanka har sedan inbördeskriget varit ett fredens näste.

– Det är ett stort mysterium vem som ligger bakom attackerna. Tills vidare har ingen grupp tagit ansvar för dem, säger Kämäräinen, som förutom Sri Lanka ansvarar för Bhutan, Maldiverna och Pakistan.

Enligt honom finns det ändå skäl att misstänka att attacken motiverats av radikal islamism. Det som talar för det är att attackerna var väl organiserade och riktade sig mot turister och öns kristna minoritet.

– Attackerna skedde på populära hotell och katolska kyrkor. Det påminner väldigt mycket om Islamiska statens (IS) attacker.

Den sortens attacker har hittills varit främmande på Sri Lanka.

Minst 290 personer dog och över 500 skadades i åtta bombattentat i Sri Lanka på söndagen. Bland offren finns utländska medborgare.

Inbördeskriget är över

Många kommer ihåg det blodiga inbördeskriget som rasade i Sri Lanka i 28 år. Kriget mellan den singalesiska majoriteten och de tamilska tigrarna, en rebellgrupp som eftersträvade självständighet i den norra delen av ön, tog slut 2009.

– Efter att inbördeskriget tog slut har ön njutit av en fredlig period. Man har kommit i gång med utredningen av inbördeskriget och till och med en försoningsprocess, säger Kämäräinen.

Enligt honom har Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe varit mån om att hålla försoningsprocessen framme.

– Jag tror inte att de här attackerna har att göra med inbördeskriget.

– Jag besökte tamilområdet i slutet av fjolåret och diskuterade med flera parter. Jag upplevde att det finns en genuin vilja att försonas.

De tamilska tigrarna utrotades nästan helt under inbördeskriget.

Multietnisk nation

Sri Lanka är en multietnisk och multireligiös nation. De huvudsakligen buddhistiska singaleserna utgör majoriteten, 75 procent av befolkningen.

Förutom dem finns de hinduistiska tamilerna (11 procent), de Sri Lankesiska muslimerna (9 procent) och flera andra etniska och religiösa grupper, som överlappar varandra.

– Den muslimska befolkningen på Sri Lanka har traditionellt varit sekulär och moderat, men det är känt att vissa av dem deltagit i kriget i Syrien som gästkrigare, säger Kämäräinen.

Enligt honom är det inte fråga om något stort antal personer. Totalt har önationen nästan 22 miljoner invånare.

– Dock har man observerat en viss radikalisering bland Sri Lankas muslimska befolkning under de senaste åren. Precis som överallt i Asien har händelserna i Mellanöstern bidragit till radikaliseringen.

– Utan att ha alla uppgifter, jag tror att de som ligger bakom attackerna kan vara radikaliserade muslimer.

Turismen ökat

Enligt Kämäräinen är det viktigt att förstå att terrordådet på påsksöndagen var en total överraskning för Sri Lanka.

– Även om det har funnits vissa spänningar mellan de etniska grupperna borde det inte ha funnits en risk för konflikt. Därför tror många att det är fråga om en utomstående grupp, säger han.

Sedan inbördeskriget tog slut har turismen på Sri Lanka utvecklats i rask takt. Paradisön har blivit populär bland européer, även finländare.

– Det kan ha ökat Sri Lankas risk att utsättas för något dylikt, säger ambassadören.

LÄS OCKSÅ: Dödstalen fortsätter att stiga i Sri Lanka – 24 personer gripna för attackerna

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning