Finlands ambassad efterlyser skådespelaren Matt Damon

Skådespelaren Matt Damon har finländska rötter. Bild: EPA-arkiv/ETTORE FERRARI

Det överraskande uppropet sprids som en löpeld på sociala medier.

Finlands ambassad i Washington går ut med en efterlysning på sociala medier – med glimten i ögat. Ambassaden försöker få kontakt med stjärnskådespelaren Matt Damon, känd bland annat från The Bourne- och Ocean's-trilogierna.

Ambassaden vill nå Damon för att be honom framföra gratulationer till Finland på självständighetsdagen då Finlands hundraårsjubileum firas, skriver bland annat Ilta-Sanomat och Me Naiset. Orsaken är att den 47-åriga Hollywoodstjärnan har finländska rötter på sin mors sida.

Det har ändå inte varit alldeles lätt för ambassaden att få kontakt med Damon. Därför ber man nu allmänheten om tips genom det skämtsamma uppropet på Twitter och Facebook.

– Det skulle vara en stor ära om Matt, vars morfar var finländare, ville gratulera Finland med en videohälsning, skriver ambassaden på sin Facebooksida.

Många tips om hur Damon ska nås har redan kommit in. Det förslås till exempel att ambassaden ska ta kontakt med programvärden Conan O'Brien, som med jämna mellanrum tagit upp Finland i sitt program. O'Briens Finlandsintresse grundar sig i sin tur på den fysiska likhet han anses ha med tidigare president Tarja Halonen.

Matt Damon har talat om sina finländska rötter i flera olika repriser. Han har också berömt det finländska skolsystemet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning