Finlandiapriset i litteratur till Olli Jalonen

Olli Jalonen fick det skönlitterära Finlandiapriset för sin roman Taivaanpallo (Himmelskulan).

Romanens handling är förlagd till 1600-talets London och den avlägsna ön St Helena. Romanen, utgiven av Otava, belyser upplysningstidens kamp mellan vetenskap och tro.

I kategorin facklitteratur tillföll Finlandiapriset docenten i historia vid Helsingfors universitet Seppo Aalto för boken Kapina tehtailla 1918 (Myteriet vid fabrikerna 1918). Boken behandlar händelserna vid pappersindustriverken i Kuusankoski sommaren 1918 då 280 män och kvinnor som sympatiserade med den röda sidan i inbördeskriget avrättades. Utgivare är förlaget Siltala.

I kategorin barn- och ungdomslitteratur gick priset till Siiri Eloranta för ungdomsboken Tuhatkuolevan kirous (Tuhatkuolevas besvärjelse) utgiven av WSOY, en fantasyroman om en 14-åring som kommer in på en magikerskola och råkar ut för farliga äventyr. Bokens teman handlar om rädslan för det främmande och om det svåra i att skilja mellan rätt och fel.

Finlandiapriset i litteratur ges till årets främsta litterära verk utgiven på finska eller svenska i Finland. Priset instiftades 1984 och delas ut av Finlands Bokstiftelse. Prissumman i varje kategori är 30 000 euro.

Finlandiaprisen finansieras med medel som donerats av bokförlagen.

På onsdagen delades de prestigefyllda litteraturpriserna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur ut på Nationalteatern i Helsingfors.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39