Finlandiapriset i litteratur till Olli Jalonen

Olli Jalonen i samband med offentliggörandet av kandidaterna till Finlandiapriset, den 9 november. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Olli Jalonen fick det skönlitterära Finlandiapriset för sin roman Taivaanpallo (Himmelskulan).

Romanens handling är förlagd till 1600-talets London och den avlägsna ön St Helena. Romanen, utgiven av Otava, belyser upplysningstidens kamp mellan vetenskap och tro.

I kategorin facklitteratur tillföll Finlandiapriset docenten i historia vid Helsingfors universitet Seppo Aalto för boken Kapina tehtailla 1918 (Myteriet vid fabrikerna 1918). Boken behandlar händelserna vid pappersindustriverken i Kuusankoski sommaren 1918 då 280 män och kvinnor som sympatiserade med den röda sidan i inbördeskriget avrättades. Utgivare är förlaget Siltala.

I kategorin barn- och ungdomslitteratur gick priset till Siiri Eloranta för ungdomsboken Tuhatkuolevan kirous (Tuhatkuolevas besvärjelse) utgiven av WSOY, en fantasyroman om en 14-åring som kommer in på en magikerskola och råkar ut för farliga äventyr. Bokens teman handlar om rädslan för det främmande och om det svåra i att skilja mellan rätt och fel.

Finlandiapriset i litteratur ges till årets främsta litterära verk utgiven på finska eller svenska i Finland. Priset instiftades 1984 och delas ut av Finlands Bokstiftelse. Prissumman i varje kategori är 30 000 euro.

Finlandiaprisen finansieras med medel som donerats av bokförlagen.

På onsdagen delades de prestigefyllda litteraturpriserna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur ut på Nationalteatern i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning