Finlandiahuset får ny marmor från Italien: "Har en livslängd på minst 50 år"

På Finlandiahusets tak finns en vägg för testning av hållbarheten hos fasadmaterialen. Bild: Olivia Ranta/Lehtikuva

Lasa Bianco Nuvolato, som bryts i Sydtyrolen blir det nya marmormaterialet som ska pryda Finlandiahusets fasad i Helsingfors. – Livslängden för det nya materialet är minst 50 år, säger Sari Hildén på Helsingfors stad.

– Finlandiahuset är skyddat i byggnadsskyddslagen och därför har vi valt marmor. Vi utredde också alternativa material för fasaden. De uppfyllde de tekniska kraven, men uppfyller inte kraven på att de skulle motsvara det ursprungliga materialet. Andra material än marmor skulle ändra på byggnadens identitet, säger Sari Hildén, som är förvaltningschef för byggd egendom vid Helsingfors stad.

Nu har man beslutat att gå in för marmortypen Lasa Bianco Nuvolato, som bryts i Sydtyrolen. Den har en färgnyans och ett mönster som påminner om den ursprungliga Carraramarmorn.

– Vi har gjort noggranna utredningar och kommit fram till att Lasa-marmorns livslängd är minst 50 år. Utredningarna baserar sig på olika tekniska laboratorietest och också utifrån erfarenheter i andra byggnader. Att marmorn kröker sig, eller andra fenomen, uppträdde inte under testen. Det sker allmänt hos många marmortyper, säger Hildén.

Enligt Hildén är processen med de nya plattorna rigorös.

– Vi har i samarbete med leverantören lagt upp ett kontrollprogram för att säkra kvaliteten. Hela produktionskedjan för stenen är pålitlig och spårbar när samma företag utför både brytningen och tillverkningen av plattorna.

Finlandiahusets totalrenovering inleds om ett år så att en tillfällig evenemangslokal byggs i parken utanför byggnaden. Den tillfälliga lokalen har döpts till Lilla Finlandia. Det betyder att Finlandiahuset håller öppet för kunder under hela renoveringen. Planeringen av Lilla Finlandia är i gång och staden konkurrensutsätter för att hitta en entreprenör till byggnaden. Renoveringen av huset inleds i början av 2022 och beräknas vara färdig sommaren 2024. Kostnaderna för ombyggnaden uppgår enligt projektplanen till 119 miljoner euro. Fasadens andel av kostnaderna är cirka 12–15 procent, varav materialkostnaderna för fasaden utgör mindre än hälften.

Sjukhuset i Merano i Italien har samma marmormaterial som kommer att finnas på Finlandiahuset. Bild: Gerwald Wallnöfer

– Marmorn är en del av Finlandiahusets centrala identitet som binder ihop interiören och exteriören. Det är fråga om en byggnadshistorisk helhet som har många detaljer som är unika. Marmorn har också en symbolisk betydelse för huset. Jag är glad över att man kunnat kombinera marmorn med hållbarhet, säger Sirkkaliisa Jetsonen, som är överarkitekt på Museiverket.

Läs också:

Tölöviken kan piffas upp med ny träpaviljong – det här säger studerandena som ritat den

Finlandiahuset är ritat av arkitekt Alvar Aalto.

Huset stod färdigt 1971.

Byggnaden ägs av Helsingfors stad.

Alla 11 000 fasadplattor på Finlandiahuset jämte såväl deras fästen som värmeisoleringen förnyas. Plattorna har en total areal på 7 000 kvadratmeter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning