Finländarnas reseanmälningar har ökat efter katastrofen i Indonesien – Finlands Röda Kors redo att skicka katastrofhjälp

Över 800 personer har dött i Indonesien efter en jordbävning och tsunamin som följde. Dödssiffran befaras stiga. Foto: Bay Ismoyo/Lehtikuva Bild: Lehtikuva/Bay Ismoyo

Över 800 personer har dött på den indonesiska ön Sulawesi efter en jordbävning och tsunamin som följde. Dödssiffran befaras stiga.

– Alla finländare som har gjort reseanmälan till området är i säkerhet. Men det går inte att utesluta att det har varit finländare i området som inte anmält resan till oss, säger Utrikesministeriets jourhavande kommunikatör Petra Sarias.

Enligt Sarias var det bara ett fåtal finländare som anmält att de skulle besöka det utsatta området.

Sarias rekommenderar att alla finländare i området gör en reseanmälan och följer myndigheternas instruktioner. Efter olyckan har det kommit in flera nya reseanmälningar från Indonesien.

– Det är bra att folk tar uppmaningen på allvar. Framför allt efter terrorattackerna i Barcelona och Paris steg antalet reseanmälningar. Det är tråkigt att det sker i samband med sådana händelser, men det är ett bra sätt att få ut information om vad som händer i ett visst område, säger Sarias.

Bild: Ksf Media

Infrastrukturen förstörd

Asienchefen vid Finlands Röda Kors Andreas von Weissenberg säger till SPT att han är redo att åka till området om det behövs.

– Vi har ökat vår beredskap om det kommer förfrågningar. Samtidigt är Indonesiens Röda Kors och de indonesiska myndigheterna väl förberedda eftersom de tyvärr har mycket erfarenhet, säger von Weissenberg i telefon från Kuala Lumpur i Malaysia.

Enligt von Weissenberg har Indonesien byggt upp sin katastrofberedskap sedan tsunamin 2004 och de har också erfarenhet efter jordbävningen i Lombok i somras.

– Vi vet att de däremot kommer att behöva finansiering och som med Lombok är vi också redo att använda katastroffonden, dit pengarna från insamlingen på hungerdagen går.

Också logistikcentralen i Tammerfors kan bidra med hjälp. Enligt von Weissenberg kommer det ändå framför allt att behövas pengar för att bygga upp den förstörda infrastrukturen.

– Dödssiffrorna kommer främst från staden Palu. Men det bor tiotusentals människor utanför staden och eftersom vägarna är förstörda av bland annat jordskred så vet vi ännu inte hur illa läget är där. Det kan vara dramatiskt.

Enligt von Weissenberg är det ändå tur i oturen att folk har som vana att flytta sig utomhus efter jordbävningar på grund av efterskalv. Först drabbades ön Sulawesi av en stor jordbävning som mätte 6,3 på richterskalan och den följdes av en ännu kraftigare jordbävning på 7,5.

– Jag antar att många personer sov utomhus efter den första jordbävningen och jag tror att dödssiffran kommer att vara lägre än den annars skulle ha varit.

Skadorna på infrastruktur är däremot stora och jordbävningen i Lombok tidigare i år ledde också till stor förödelse.

– De börjar nog ha ganska slitna resurser vid det här laget, säger von Weissenberg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning