Finländarna vill ha ekonomisk kompetens som ett ämne i grundskolan

Finländarna tycker att man borde lära sig mer om ekonomi i grundskolan. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT Bild:

En färsk undersökning gjord av Börsstiftelsen visar att hälften av finländarna vill byta religion mot ekonomisk kompetens i grundskolan.

Hela 80 procent av finländarna tycker att ekonomisk kunskap borde vara ett obligatoriskt ämne i grundskolan. Det här framgår av en undersökning gjord av Börsstiftelsen i Finland.

Hälften av deltagarna i undersökningen tycker att man borde minska på undervisningen i religion och livsåskådning för att i stället lära ut ekonomisk kompetens. En fjärdedel tycker att man kunde minska på undervisningen i svenska.

Nästintill varenda deltagare i undersökningen, 94 procent, är av åsikten att alla finländare bör kunna använda pengar och budgetera på ett bra sätt.

Utbildningsstyrelsen har inga planer på att göra ekonomisk kompetens till ett ämne i grundskolan, eftersom ekonomi redan är en del av flera andra läroämnen.

Börsstiftelsens undersökning genomfördes av Tietoykkönen. Tusen finländare deltog i undersökningen som genomfördes i maj 2019.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning