Finländarna utslagna – "ingen kollaps"

Ristomatti Hakola slutade på trettonde plats. Bild: Lehtikuva/Barbara Gindl

Verneri Suhonen överraskade i världscupen i Seefeld.

Ristomatti Hakola var trea i tidskvalet i fristilssprinten i Seefeld – men i kvartsfinalerna var det stopp. Han gjorde ett djärvt initiativ och tog ledningen i den sista uppförsbacken, men krafterna räckte inte till slut och han var trea i sitt heat.

– Tidskvalet var ok, men det hjälper inte här. Jag gjorde taktiskt ett bra försök, men det räckte ingenstans i dag, säger Hakola.

Hakola var den första som blev utslagen från semifinalerna. Han var cirka två sekunder från att gå vidare på tid. Hans resultatrad i världscupens sprinter i vinter är nu 4-14-4-4-13-13.

– Det här är ingen kollaps. Det hänger på så lite, säger han.

Verneri Suhonen, 20, deltog för första gången i världscupen utomlands. Han överraskade med att ta sig till kvartsfinalerna, men blev besviken över att sluta sexa och sist i sitt heat.

– Det grämer lite, säger Suhonen som förbereder sig för JVM i Schweiz.

– De stora killarna skidar hårt. Men det visste jag förstås. Det här är tuffa tävlingar. Svaga klarar sig inte.

Martti Jylhä blev också utslagen i kvartsfinalerna. De andra finländarna tog sig inte vidare från tidskvalet.

Mari Laukkanen var elva i tidskvalet. Det gick inte så bra som hon hade väntat sig, men hon hade ändå höga förväntningar inför kvartsfinalerna. Hon blev dock femma sitt heat och hade inga chanser att gå vidare.

– Jag gjorde några taktiska misstag igen. Det här var dessutom en så kort bana att det inte fanns tid att reparera mina misstag, säger Laukkanen.

Hon deltar förstås i skidskytte i OS, men är också högaktuell för damernas lagsprint. Därför var världscupen i Seefeld en bra genomkörare.

– Man ger allting när man har en nummerlapp på sig. Det var också bra att gå igenom förberedelserna och den taktiska och tekniska processen. Nu blir det lite grundträning före avresan till Sydkorea.

Andrea Julin var 46:a i tidskvalet. Det var hennes första start i världscupen i vinter.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning