Finländarna stickar sig i OS-form

Finlands snowboardtränare Antti Koskinen, snowboardaren Roope Tonteri och backhopparen Eetu Nousiainen stickar tillsammans.Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kaisa Mäkäräinen är OS-lagets maestro i stickning – men de andra lär sig fort. – Stickningen bygger lagandan, säger idrottspsykologen Hanna-Leena Ronkainen.

OS-laget började med att sticka redan i OS i Sotji och traditionen fortsätter i OS i Pyeongchang. Omkring hälften av de 101 idrottsutövare som är med i Pyeongchang har redan lärt sig att sticka.

– Stickningen har sammansvetsat laget. Idrottarna lär varandra att sticka och det får ibland lite humoristiska drag, säger Ronkainen som kläckte idén före OS i Sotji 2014.

– Vi har haft det riktigt mysigt med att sticka och lära känna varandra i idrottarbyns vardagsrum.

Hon betonar att ingen tvingas att sticka. Men alla är välkomna att pröva – det finns många duktiga stickare i laget.

– Traditionellt brukar idrottsutövare fokusera sig för sin tävling inom fyra väggar. Men det kan vara bra under ett långt OS att justera sitt fokus, tänka på annat och göra någonting med händerna.

Skidskytten Kaisa Mäkäräinen är känd som OS-lagets stickningsvirtuos. OS-lagets twitterbild där hon lär längdåkaren Iivo Niskanen att sticka har spridit sig som en löpeld.

En som verkligen blivit biten av att sticka är backhopparen Eetu Nousiainen. Han förevisar stolt sina stickningsverk.

– Jag stickade senaste på sjätte klass i grundskolan, men det tog cirka 30 sekunder att komma i gång igen. Aino-Kaisa Saarinen är förstås en bra lärare, säger han.

– Stickningen fungerar som en bra icebreaker. Det är lätt att få i gång en diskussion och så kan vi berätta om varandras idrottsgrenar. Vi förklarar till exempel för de andra vad backhoppning är.

Skidsportarna bor i idrottarbyn i bergsklustret vid Alpensiacentret. I Gangneung bor bland annat de båda ishockeylagen.

– Ishockeydamerna stickar flitigt. Men herrarna har inte kommit gång ännu. De var mycket intresserade i Sotji, så kanske de kommer med ännu, säger Ronkainen.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22