Rekordstor efterfrågan på ägg och broiler

Bild: Mostphotos

Finländarna vill äta ägg och kött. Producentpriserna sjönk för tredje året i rad i fjol, men produktionen å sin sida steg till alla tiders rekordhöjder. Också äggproduktionen såg nya höjder.

Fjolåret visade sig bli ett riktigt rekordår för köttproduktionen då det producerades 404 miljoner kilo av varan. Det är två procent mer än ett år tidigare, visar ny statistik från Naturresursinstitutet Luke.

Orsaken till ökningen är den växande produktionen av fjäderfä, av vilket det producerades hela 125 miljoner kilogram i fjol. Av det här är 90 procent broilerkött. Också produktionen av ägg ökade i fjol, vilket betyder att det är fjärde året i rad som efterfrågan på ägg ökat. 2016 producerades 72 miljoner kilogram ägg.

Konsumtionen av kött från fjäderfä ökade med andra ord rejält i jämförelse med 2015, medan kött från nöt och svin höll sig på ungefär samma nivå som tidigare. Produktionen av svinkött sjönk en aning, medan produktionen av nötkött ökade en smula. 2016 producerades ungefär 190 miljoner kilo svinkött, vilket är en procent mindre än året innan. Mest svinkött åt vi 2008 å det gick åt 2017 miljoner koligram svinkött. 60 procent av allt svinkött produceras i Södra Österbotten.

Ungefär hälften av allt kött som produceras är svinkött, en tredjedel är nötkött och ungefär 20 procent kommer från fjäderfä. Av köttproduktionen kunde Luke konstatera en ökning av ekologiskt kött. 2016 producerades 4,3 miljoner kilogram, vilket är fem procent mer än året innan. Av all vår köttkonsumtion utgör det ekologiska köttet ungefär en procent.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00