Finländarna planerar semestra i hemlandet nästa år

Enligt en undersökning planerar över hälften av finländarna att semestra i hemlandet nästa år. Bild: Business Finland/Sami Tuoriniemi Nummela

Bland de nordiska länderna är det främst svenskarna som inte har några som helst planer på att resa under de närmaste 12 månaderna.

Enligt en undersökning som inkluderar 25 länder planerar finländarna i högre grad än andra européer (56 procent) att semestra i hemlandet under de kommande 12 månaderna.

Den näst största gruppen av finländare (32 procent) planerar semestra utomlands nästa år.

En liten grupp (5 procent) planerar arbetsresor i Finland. Ungefär en lika stor grupp (3 procent) siktar på arbetsresor som för dem utomlands.

17 procent av finländarna planerar i nuläget inte att resa någonstans alls nästa år.

Av nordborna är det danskarna som mest sannolikt reser utomlands nästa år (36 procent), med norrmännen på andra plats (34 procent).

17 procent av finländarna planerar i nuläget inte att resa någonstans alls nästa år. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT/arkiv

Bland de nordiska länderna är det främst svenskarna (23 procent) som inte har några som helst planer på att resa under de närmaste 12 månaderna.

I fråga om vad som hindrar oss från att resa gavs två alternativ: hälsoskäl eller resebegränsningar.

Finländarna (63 procent) och svenskarna (62 procent) uppgav att de undviker resor på grund av hälsorisker, medan norrmännen (63 procent) och danskarna (57 procent) uppgav resebegränsningarna som det största hindret.

YouGov är en internationell organisation som jobbar med forskning och analyser inom bland annat turism och resande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning