Finländarna är nöjdast i EU – toppar mätning av livskvalitet

Finländarna hamnar i topp när EU undersöker hur medborgarna ser på sin livskvalitet. Arkivfoto. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Finländarna är nöjdast av alla i EU när det gäller livskvaliteten. Vi håller topplaceringen, precis som förra gången för fem år sedan.

Finländarnas livsnöjdhet har till och med förbättrats lite, från 8,0 till 8,1, jämfört med 2014.

Andraplatsen hålls av österrikarna som har ökat från 7,8 till 8,0. Svenskarna ligger kvar på tredje plats, delat med danskar och polacker.

Det handlar om ny samlad statistik från Eurostat, som härrör från EU-undersökningen Silc – statistik om inkomster och levnadsförhållanden – med 500 000 tillfrågade runt om i EU 2018. Från Finland deltar ungefär 10 000 personer enligt Statistikcentralen i undersökningen.

Mest missnöjda med livskvaliteten är bulgarerna med ett snittbetyg på endast 5,4. Å andra sidan är det en rejäl höjning från 4,8 i snitt under samma undersökning år 2013.

Totalt sett har livsnöjdheten ökat från 7,0 år 2013 till 7,3 i fjol.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning