Finländarna minskar sin semesterbudget – svenskarna gör tvärtom

De senaste årens fina somrar kanske gör att färre finländare väljer att åka utomlands under semestern, säger Nordeas analytiker Lotta Lähteenmäki. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

År för år minskar finländarnas semesterbudget. I år räknar hushållen med att spendera 1 200 euro under sommarledigheten.

År 2009 räknade de finländska hushållen med att spendera omkring 1 600 euro under semestern. Nu tio år senare har summan minskat med 400 euro per hushåll, visar en färsk undersökning från Nordea.

– Den största orsaken tror jag är ett minskande förtroende hos konsumenterna. Sedan förra sommaren märks det tydligt av och det tror jag även påverkar semesterbudgeten, säger Nordeas analytiker Lotta Lähteenmäki.

I fjol uppskattade finländarna på förhand att de skulle spendera omkring 1 300 euro under semestern. År 2017 var summan 1 400 euro.

En ytterligare förklaring till den minskade budgeten säger Lähteenmäki kan vara att de senaste somrarnas fina sommarväder lett till att allt färre vill resa utomlands under sin semester.

– Att resa inom landet är ofta billigare än att åka utomlands och om vädret här är fint väljer kanske fler att stanna i Finland, säger hon.

I undersökningen framgår även att yngre och barnfamiljer är beredda att spendera mer, medan äldre personer hellre håller tillbaka pengarna.

Tvärtom i Sverige

Våra grannar i väst går däremot i helt motsatt riktning. I Sverige har hushållens semesterbudget ökat med omkring hundra euro sedan fjolåret.

I år räknar de svenska hushållen med att spendera runt 1 700 euro under sin semester. Det är mer än finländarna någonsin har uppskattat sig göra.

I Finland har summan som högst varit 1 600 euro och detta var år 2006 och 2009.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning