Finländarna mer kritiska mot Ryssland än förut

Endast en fjärdedel av finländarna anser att Ryssland hör till den europeiska kulturkretsen, visar EVA:s undersökning. Bild: Anwar Nillufary/Flickr

Majoriteten av finländarna anser att Ryssland är ett militärt hot, visar en undersökning av Näringslivets delegation EVA.

Sedan år 2012 har finländarnas attityder mot Ryssland försämrats avsevärt, visar en undersökning som Näringslivets delegation EVA utfört.

2012 hade drygt 60 procent av finländarna en positiv inställning till det östra grannlandet, medan motsvarande andel i dag är drygt 30 procent.

Ilkka Haavisto, forskningschef vid EVA, säger att utvecklingen är i linje med den som man också observerat i andra västländer.

Enligt Haavisto håller finländarna sig uppdaterade om vad som händer i Ryssland och Rysslands aktivitet utanför landets gränser. Händelser som kan ha försämrat finländarnas attityder mot Ryssland är till exempel Rysslands annektering av Krim och mordförsöket på oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Ett militärt hot

Enligt undersökningen är 45 procent av finländarna negativt inställda till Ryssland. Dessutom anser nästan 60 procent att Ryssland innebär ett militärt hot.

Den åldersgrupp som har den mest positiva attityden mot Ryssland är personer som är äldre än 65. Ju yngre man är, desto mer negativ inställning till Ryssland har man, visar undersökningen.

Haavisto säger att det fortfarande är för tidigt för att avgöra om attitydförändringarna är bestående.

Drygt 2 000 personer i åldern 18–79 svarade på EVA:s undersökning. Felmarginalen är 2–3 procentenheter åt vardera hållet.

Materialet samlades in under perioden 24 mars till 7 april i år.

En tredjedel av finländarna har en positiv inställning till Ryssland.

45 procent av finländarna har en negativ inställning till Ryssland.

Personer över 65 år har den positivaste attityden mot Ryssland.

Nästan 60 procent av finländarna anser att Ryssland utgör ett militärt hot.

Endast en fjärdedel anser att Ryssland hör till den europeiska kulturkretsen.

Drygt 40 procent av finländarna anser att handeln med Ryssland inte borde försvagas på grund av orelaterade problem.

Källa: Näringslivets delegation EVA.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning