Finländarna längtar efter sol efter ett mörkt år – bokar utlandsresor igen

– De senaste tre veckorna har försäljningen av utlandsresor förbättrats avsevärt, säger kommunikationschefen Laura Aaltonen vid TUI Finland. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Resebolag uppger att finländare har börjat våga boka resor igen. Speciellt många bokar resa till Thailand och Kanarieöarna till nästa vinter.

– De senaste tre veckorna har försäljningen av utlandsresor förbättrats avsevärt, säger Laura Aaltonen, kommunikationschef vid TUI Finland, på tisdagen.

Finländare har börjat blicka framåt mot en tid utan coronavirus och reserestriktioner och det syns i ett ökat antal bokningar, uppger flera resebolag. I söndags inleddes även vaccinationerna i Finland, vilket kan resultera i ännu fler bokningar.

Aaltonen säger att många nu bokar resor till de klassiska reseorterna Rhodos och Kreta i Grekland, Antalya i Turkiet och Cypern till den kommande sommaren – speciellt i maj. Ungefär lika många resor har bokats till nästa vintern 2021/2022. Väldigt många resor är bokade till Thailand och Kanarieöarna.

– Tydligen finns det två grupper av resenärer: den ena som vill åka i väg så snabbt som möjligt och den andra som är lite försiktigare. Det är ovanligt med så många bokningar till nästa vinter, finländare brukar ofta boka i sista minuten.

Försäljningen är ändå klart mindre om man jämför med samma tid i fjol. Enligt Aaltonen är också utbudet mindre, men det kan utökas i takt med att efterfrågan växer.

– Vi har ett mörkt år bakom oss och vi får läsa positiva nyheter om coronavaccinet. Folk har varit hemma länge och behöver nu något att se fram emot.

Coronavaccinet ger framtidstro

Förutom att coronavaccineringen har kommit i gång är också ett så kallat digitalt immunitetspass aktuellt. Tanken är att resenärer med hjälp av en mobilapplikation ska kunna bevisa att hen har testat negativt för covid-19 eller är vaccinerad mot sjukdomen innan hen reser till ett annat land.

Det finns däremot ingen tidtabell för immunitetspasset för Finlands del. Det är inte heller säkert hur länge det kommer ta att vaccinera Finlands befolkning.

Jessica Virtanen, produktchef vid Tjäreborg, säger att just ovissheten kring vaccineringen påverkar försäljningen av vårens resor, men att kunderna bokar resor till nästa vinter precis som för TUI.

– Flest bokar en resa till Kanarieöarna eller Kap Verde. Men ökningen har också att göra med att vi började sälja resorna för bara två veckor sedan. Vaccinet ger ändå en framtidstro, säger Virtanen.

Virtanen efterlyser nu tydliga regler och rekommendationer från myndighetshåll kring resande.

Många bokar resa till Thailand tills nästa vinter. På bilden syns stranden Ao Nang i Krabi i Thailand. Bild: Evo Flash/SPT-Flickr

Sex gånger fler bokningar

Också för Aurinkomatkas del har paketresorna för nästa vinter gått åt. I vinter har resebolaget inte ordnat några resor till exempelvis Thailand på grund av coronapandemin.

– Vintersäsongen 2021/2022 har lockat sex gånger fler bokningar till Thailand än under samma tid förra året, säger Mari Kanerva, kommunikationschef vid Finnair och Aurinkomatkat.

Hon säger att finländare längtar efter att utlandsresorna ska bli möjliga igen och att Aurinkomatkat också redan har sålt många resor till sommarsäsongens början.

De populära resemålen är fortsättningsvis Rhodos och Kreta i Grekland men också Kalabrien i Italien, Thasos i Grekland och Turkiet.

Aurinkomatkat ersatte bortfallet från vinterns solsemestrar med att i stället börja erbjuda paketresor till Lappland. Kanerva säger att också de inhemska paketresorna har sålt bra i vinter.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning