I Finland sparar vi på skor – bara länderna i öst köper färre par

Innovation. Att tillverka kläder av återvunnet material är både en möjlighet och en utmaning för klädbranschen. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Finländarna sätter klart mer pengar på kläder än vad man i medeltal gör i EU. Men när det gäller skor är vi mer nogräknade med pengarna än våra EU-grannar.

EU:s statistikmyndighet Eurostat uppger att finländaren år 2015 köpte kläder och skor för i genomsnitt 840 euro, vilket är 90 euro mer än medeltalet inom EU. Andelen för kläder var 720 euro och för skor 120 euro.

I det övriga EU var snittet för kläder kring 700–800 euro. Länder som Estland, Polen och Grekland – och överraskande modelandet Frankrike – sänker EU-genomsnittet. Fransmännen köper i snitt kläder och skor för enbart 530 euro, det är nästan 200 euro mindre än i Finland.

När det gäller skor är finländarna efter alla EU-länder frånsett Estland, Polen och andra EU-länder i öst.

Men mängden pengar säger ändå inte allt om de kläder och skor finländarna köper.

Bland annat tyskarna sätter ungefär lika mycket pengar på kläder och skor som finländarna. Prisnivån i Tyskland är ändå lägre så tyskarna får flera par skor och fler plagg för sina pengar än vi.

I Finland behöver man på grund av vintern också varma vinterkläder och -kängor vilket ökar summan man gör av med årligen.

Nya material under lupp

I Finland handlar klädbranschen just nu om konjunkturer – men också om nya återvunna material.

På till exempel varuhuset Stockmann överväger man hela tiden nya materialalternativ, i synnerhet för kedjan Lindex. Det säger Stockmanns kommunikationsdirektör Nora Malin.

Ett av materialalternativen är träfiber.

– Lindex har sedan en tid tillbaka varit med i det svenska projektet Bioinnovation där man strävar efter att ta fram nya textilfibrer ur virke, säger Malin.

Metsä Groups bioproduktfabrik i Äänekoski, som startar i höst, möjliggör också framställning av träfiber som en biprodukt av massa.

Kläder tillverkade av lyocellfiber, som framställs av eukalyptusmassa, säljs redan på Stockmann.

– Det vore fint om vi i vårt sortiment inom ett par år skulle få kläder som är tillverkade av loncellfibern, som liknar lyocell, och som är framställd av finskt virke på en finsk fabrik, säger Malin.

Anna-Kaisa Auvinen, vd för textilbranschens intresseförening Suomen Tekstiili ja Muoti, berättar att det i Finland finns flera uppstartsföretag som utvecklar träfibrer. Hon säger att det nu bara behövs klädtillverkare som använder tyger gjorda av träfibrer.

Försäljningen har minskat

Enligt klädbranschens intresseförening ökade omsättningen i textiltillverkningen med nästan fyra procent i fjol och exporten drog.

Men försäljningen av kläder och skor backade med nästan två procent på grund av den svaga inhemska marknaden.

– Branschens enda sorgebarn är försäljningen i Finland, säger statistikansvariga på Suomen Tekstiili ja Muoti, Hanne Mikkonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning