Finländarna i huvudrollerna då Luleå gick på knock i första SDHL-finalen

Josefine Persson jublar efter sitt 5–1-mål när Luleå knockade Brynäs i den första SM-finalen. Bild: Mats Åstrand/TT

Luleå gick på knock i den första SM-finalen borta mot ett coronamärkt Brynäs. Tre mål på åtta skott i första perioden gav till slut storseger för det regerande mästarlaget med 6–1.

SM-finalserien drog i gång tio dagar senare än tänkt på grund av coronautbrottet i Brynäs direkt efter att finalplatsen säkrats.

Ungefär halva laget däckades – och timmarna innan nedsläpp kom beskedet att slutspelets poängdrottning Josefin Bouveng inte kunde komma till spel.

– Jag har fått lita på läkarna. Jag är tillbaka på lördag, sade Brynässtjärnan till SVT.

När sedan den finländska målvakten Eveliina Suonpää sviktade ordentligt var det rullgardinen ned för Gävlelaget som jagar sitt första SM-guld på damsidan efter fyra silver tidigare. Laget är i final för första gången på åtta år.

Byttes ut

Suonpää släppte in tre mål på åtta skott i första perioden och efter fem insläppta efter drygt halva matchen byttes hon ut mot Ellen Jonsson.

Suonpää blev tidigare i veckan inte uttagen till den preliminära VM-truppen som samlas för förberedande läger inför mästerskapet i Kanada.

– Vi släpper in otroligt enkla mål och det går inte i såna här matcher, sade lagkaptenen Erika Grahm.

Ändå började det bra för hemmalaget när Evelyn James sköt ledningsmålet i en tilltrasslad situation efter 4.46.

Men hemmaglädjen blev kortvarig. Bara 48 sekunder senare kvitterade Luleå efter ett klassavslut av vassa forwarden Emma Nordin i en två mot en-situation. Tv-bilderna visade att målet föregicks av en offside, men det missade domarna.

– Jag har fått höra att jag ska ta mer avslut två mot en så då tänkte jag att det var läge att göra det nu när det är final, sade Nordin till SVT.

Finländska mål avgjorde

Den finländska backstjärnan Ronja Savolainen styrde in 2–1 och sedan släppte Suonpää in ett enkelt 3–1-mål från damlejonens kapten och superstjärna Jenni Hiirikoski.

En till finländsk landslagsspelare – Noora Tulus – gjorde 4–1 tidigt i andra perioden och Josefine Persson satte 5–1.

Ellen Jonsson höll nollan i sitt inhopp då Luleås 6–1-mål genom Michela Cava kom då Brynäs plockat ut målvakten för att satsa på en extra utespelare.

Favoriten Luleå, som vunnit två raka SM-guld och tre av de fyra senaste, tog därmed ett snabbt grepp om finalserien.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning