Finländarna har druckit mindre alkohol under coronaepidemin

Alkoholkonsumtionen minskade med 5,2 procent i fjol, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Sofia Westerholm/SPT

De finländska resenärernas införsel av alkoholdrycker har halverats.

Alkoholkonsumtionen minskade med 5,2 procent i fjol, uppger Institutet för hälsa och välfärd. De främsta orsakerna är restriktionerna inom restaurangbranschen och den minskade införseln av alkohol i samband med utlandsresor.

Enligt institutet halverades den mängd alkoholdrycker finländska resenärer förde in i landet i fjol. Resandet i synnerhet till Estland och Sverige minskade drastiskt på grund av tuffa reserestriktioner som syftade till att bromsa smittspridningen av coronaviruset.

Försäljningen av alkoholdrycker i restauranger och barer minskade med 40,5 procent i fjol. Alkos och detaljhandelns försäljning av alkoholdrycker ökade däremot med 6,8 procent. I nätbutiker köptes 58 procent mer alkoholdrycker än året innan.

Trots att konsumtionen minskade med 5,2 procent ökade försäljningen av alkoholdrycker som helhet med 0,4 procent i fjol i jämförelse med siffrorna för 2019, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning