Finländarna äger börsaktier för 39 miljarder euro

Över 90 procent av de finländska hushållens direkta aktieinnehav är placeringar i inhemska börsbolag. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Värdet på de finländska hushållens aktieplaceringar ökade med 5,7 miljarder euro i fjol. Det visar statistik från Finlands Bank.

Utöver värdeökningen placerade de finländska hushållen 0,6 miljarder euro i nytt kapital på börsen. Enligt Finlands Bank ägde hushållen vid fjolårets slut börsnoterade aktier till ett värde av 39 miljarder euro. Över 90 procent av innehaven är placeringar i inhemska börsbolag.

Trots att aktiemarknaden utvecklades positivt under fjolåret, var värdet på finländarnas aktieinnehav ännu högre till exempel i augusti 2018 och i maj 2017, när värdet uppgick till 39,1 miljarder euro.

Utöver direkta aktieplaceringar ägde finländarna i slutet av fjolåret andelar i finskregistrerade aktiefonder till ett värde av 8,8 miljarder euro. Placeringarna i aktiefonder ökade med 1,8 miljarder euro under 2019, vilket till största delen beror på den positiva utvecklingen på aktiemarknaden.

Till skillnad från de direkta aktieplaceringarna är en stor del av fondplaceringarna kopplade till utländska börsnoterade aktier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning