Finländaren bakom Norges Eurovisionsbidrag: "Finland skickade fel låt”

Gruppen Keiino framför Norges bidrag. Låten är producerad med ett europopsound som ska tilltala många, säger Henrik Tala som producerat låten. Bild: Andres Putting/EBU/SPT

Att årets norska Eurovisionsbidrag enligt vissa har ett gammaldags sound var ett medvetet val för att nå framgång i tävlingen. Det säger bidragets finländska producent Henrik Tala som tävlar för Norge på lördagen.

Henrik Tala är en låtskrivare och musikproducent från Helsingfors som jobbar mycket på den asiatiska marknaden. När låtskrivarna bakom det norska bidraget Spirit in the Sky behövde en producent vände de sig till finländaren för att få det europopsound de sökte. Bidraget, som framförs av gruppen KeiiNO, har kritiserats för att vara gammaldags, men enligt Henrik Tala är soundet ett medvetet val. Han menar att den breda allmänhetens musiksmak släpar efter utvecklingen med fem år.

– Bland de 200 miljoner människor som ser på tävlingen finns det många som inte lyssnar på musik varje dag och känner till de senaste trenderna. Vissa tycker säkert vårt produktionssound låter gammaldags, men jag tror att de flesta hemma i tv-sofforna inte tänker så.

Vill tävla för Finland

Enligt Henrik Tala är det viktigt att tänka på hur man skiljer sig ur mängden i en sådan här tävling. Ett sätt att göra det för Norges del i år var att anlita den samiska jojkaren Fred Buljo.

– Jojk är något helt nytt för de flesta utanför Norden. Jag har läst reaktioner på nätet där en del älskar den medan andra tror att den är komik, att det är en satirisk låt, vilket det naturligtvis inte är. Men när de sedan förstår kulturen och samehistorien inser de att det är något vackert. Men naturligtvis ser många låten första gången på tv utan att känna till den här bakgrunden vilket har sina risker.

Det är första gången Tala deltar i Eurovisionen, men förhoppningsvis inte den sista. Allra helst skulle han tävla för Finland. Han tycker att Darudes och Sebastian Rejman hade ett bra scenframträdande i tisdags. Däremot anser han att fel låt valdes att representera Finland i UMK – det borde ha varit Superman i stället. Look Away skiljde sig inte tillräckligt ur mängden i tisdags.

– Estland var dessutom i samma semifinal med en liknande men bättre låt, säger Tala.

I övrigt anser han att Finland borde försöka upprepa Lordi-fenomenet på något sätt i Eurovisionen.

– Om Finland i år hade kommit med en låt i samma stil som till exempel Island kan det hända att vi nu skulle vara i final.

Monsters var generisk

Bland årets bidrag är hans eget favoritframträdanden Australiens där sångerskan sjunger upphängd på en stång. Schweiz tycker han har en riktigt bra poplåt, men den låt han skulle satsa pengarna på att vinner är ändå Nederländernas ballad.

En bra låt i botten, och något som gör bidraget karaktäristiskt för sitt land, anser Henrik Tala är kriterierna för ett bra Eurovisionsbidrag.

– Till exempel KeiiNOs Spirit in the Sky skulle inte vara en trovärdig låt om något annat land framförde den, förutom kanske då Sverige eller Finland.

Det är också på den här punkten han ser bristerna i Finlands fjolårsbidrag, Saara Aaltos Monsters, en låt som han i övrigt tycker är stark.

– Men det finns inget finländskt i den låten. Artisten skulle lika gärna ha kunnat komma från Centraleuropa eller Östeuropa, eller från vilket annat land som helst än Finland. På Eurovisionsnivå var den generisk, eftersom den här tävlingen handlar om att dela med sig av sin kultur och berätta för resten av världen vilken sorts musik som kommer från det land man representerar. Om jag inte minns fel hade heller inte en enda finländsk låtskrivare varit med och skrivit Monsters.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning