Finländare vill uppleva historia, kultur och natur på semestern – hållbarhet tills vidare bara en bisak

Naturresor, såsom vandringar, har blivit populära bland finländarna. Bild: Pixabay

Finländarna beaktar klimataspekten när de ska på semester, men få väljer att klimatkompensera flygresan.

Finländska turister gillar gatukök, lokal kultur, små butiker, möjligheten att koppla av och god grundläggande service, visar TNS Kantars enkätundersökning inför Resemässan i Helsingfors. Mässan pågår den 16 till den 19 januari.

I allt högre grad tänker finländarna också på hållbarhet när de reser. Man tar seden dit man kommer och tycker att det är viktigt att besöka resmålen också utanför högsäsong. Jämlikhet, mänskliga rättigheter och naturens mångfald anses viktigt.

Däremot är det fortfarande få finländare som klimatkompenserar sina resor. Endast en tiondel har klimatkompenserat hittills, medan en fjärdedel uppger att de inte vill eller tänker klimatkompensera.

Resebyråernas temaresor har också kommit för att stanna. En allt större del av resorna har ett tema som kultur, historia, mat, hälsa eller natur. Intresset för temaresor fortsätter att öka.

Egypten växer igen

Peter Forsström, vd för OK-matkat och aktiv inom Resebranschens förbund i Finland, följer med finländarnas resande på paradplats. Inför mässan har förbundet sammanställt statistik om finländarnas paketresor år 2019.

– Det ser ganska lika ut som året innan, men det som sticker ut är att Egypten gjorde comeback efter några sämre år. Jag tror att Egypten fortsätter att öka även i år, säger han.

Det aktuella politiska läget inverkar väldigt mycket på turismen i Egypten. Under lugna perioder lockar Nilen och pyramiderna mängder av europeiska turister, men när det blir problem avstannar hela industrin.

Peter Forsström, vd för OK-matkat, säger att Egypten har gjort comeback som resmål efter några sämre år. Bild: Henri Forss/SPT

De mest populära resmålen för dem som anlitar de finländska resebyråerna var som vanligt Grekland och Spanien. Knappt 240 000 personer reste till Grekland och drygt 230 000 till Spanien. Det tredje mest populära målet var Turkiet med knappt 70 000 resenärer.

– Om man glömmer Grekland och Spanien så är det som att skjuta med en hagelbössa. Finländarna reser till väldigt olika länder, även om 80 procent av resorna går till Europa, säger Forsström.

Estland är mer än Tallinn

TNS Kantars enkätundersökning utredde även vart finländarna skulle resa om tid och pengar inte var ett hinder. Det mest populära resmålet var entydigt Australien. Därefter följer Nya Zeeland, Island och Japan. Är finländarna speciellt fascinerade av önationer?

– Det är en intressant fråga. Vart och ett av de här länderna har en stark egen profil. Australien är solsken och surfing, Japan är kultur och historia, och Island är exotiskt, vikingarnas hemvist, säger Anne Lahtinen, forskningschef på TNS Kantar.

Enligt TNS Kantars forskningschef Anne Lahtinen syns klimatfrågorna tills vidare inte i finländarnas semesterresande. Bild: Henri Forss/SPT

Ett land som finländarna däremot tappat intresset för är Estland. Som partnerland för resemässan hoppas Estland kunna återväcka finländarnas intresse.

– Estland är mer än billig alkohol. Det är glädjande att finländarna så småningom hittat andra orter än Tallinn. Mitt budskap är att det finns mycket att upptäcka i Estland, säger Timo Raussi, kommunikationschef på Visit Estonia.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning