Finländare vill diskutera hälsovård före valet

Över hälften av finländarna önskar att hälso- och sjukvården debatteras före valet. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Hälften av finländarna tycker att hälso- och sjukvård är det viktigaste temat under riksdagsvalet, enligt en undersökning som Lokal-Tapiola beställt.

Osäkerheten om hur det går med social- och hälsovårdsreformen, som ledde till att regeringen föll förra fredagen, gör finländarna fundersamma inför riksdagsvalet. Över hälften av finländarna önskar att hälso- och sjukvården debatteras före valet, skriver Lokal–Tapiola i ett pressmeddelande.

– Det är naturligt att hälsovården väcker diskussion inför valet. Många olika sammansättningar har arbetat med social- och hälsovårdsreformen under flera års tid utan att få en reform till stånd. Speciellt de finländare som bor i glesbygden är nu oroliga för hur det går med tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster, säger Harri Aho, Lokal–Tapiolas utvecklingsdirektör i ett pressmeddelande.

Oron kring hälsovårdstjänsternas tillgänglighet märks också på försäkringsbolagen. Också här är det framför allt de finländare som bor i glesbygden är oroliga.

Klimatförändringen, utbildningen och invandringen är också teman som intresserar.

Lokal–Tapiolas undersökning Vardagsgranskning gjordes av Kantar TNS i februari. I den deltog 1 037 personer.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46