Finländare vill diskutera hälsovård före valet

Över hälften av finländarna önskar att hälso- och sjukvården debatteras före valet. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

Hälften av finländarna tycker att hälso- och sjukvård är det viktigaste temat under riksdagsvalet, enligt en undersökning som Lokal-Tapiola beställt.

Osäkerheten om hur det går med social- och hälsovårdsreformen, som ledde till att regeringen föll förra fredagen, gör finländarna fundersamma inför riksdagsvalet. Över hälften av finländarna önskar att hälso- och sjukvården debatteras före valet, skriver Lokal–Tapiola i ett pressmeddelande.

– Det är naturligt att hälsovården väcker diskussion inför valet. Många olika sammansättningar har arbetat med social- och hälsovårdsreformen under flera års tid utan att få en reform till stånd. Speciellt de finländare som bor i glesbygden är nu oroliga för hur det går med tillgången till hälso- och sjukvårdstjänster, säger Harri Aho, Lokal–Tapiolas utvecklingsdirektör i ett pressmeddelande.

Oron kring hälsovårdstjänsternas tillgänglighet märks också på försäkringsbolagen. Också här är det framför allt de finländare som bor i glesbygden är oroliga.

Klimatförändringen, utbildningen och invandringen är också teman som intresserar.

Lokal–Tapiolas undersökning Vardagsgranskning gjordes av Kantar TNS i februari. I den deltog 1 037 personer.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning