Finländare vann världsmästerskap i datorspelet Dota 2 – får 9,5 miljoner euro i prispengar

Turneringen The International, TI ordnades för första gången år 2011 i Cologne i Tyskland. 2012–2017 ordnades den i Seattle i USA och i år i Vancouver i Kanada. Turneringen är en av världens största tävlingar inom e-sport. Bild: Flickr/Dota 2 The International

Finländarna Jesse Vainikka och Topias Taavitsainen var med i det vinnande laget som vann 11 miljoner dollar i världsmästerskapen i Kanada.

Deras lag som heter OG vann förhandsfavoriterna PSG från Kina 3–2 i en match som slutade tidigt på söndag morgon finsk tid. Jesse Vainikkas och Topias Taavitsainens lag får 44 procent av turneringens jättelika prispeng på 25 miljoner dollar, det vill säga 11 miljoner dollar som motsvarar 9,5 miljoner euro.

Pengarna delar de med sina tre lagkamrater Anathan Pham från Australien, Sébastien Debs från Frankrike och Johan Sundstein från Danmark.

– Verkligen ett fantastiskt lag, som utvecklas i varje spel. Grädde på moset är att ingen av matcherna de spelat kommer någonsin att glömmas, skriver Dota 2-kommentatorn Toby Dawson på Twitter.

Lagets prestation är otrolig med tanke på att de ansågs vara i underläge under hela The International-turneringen, skriver Iltasanomat. Med den här laguppställningen har de endast tränat i sommar och för 20 år gamla Topias Taavitsainen var det här den första stora turneringen.

Är ett actionorienterat strategidatorspel med fantasytema.

Spelet är gratis, men man kan köpa utrustning och hjälpmedel för att göra det intressantare.

Spelet lanserades officiellt 2013 men har sedan 2011 varit tillgängligt för gratis beta-testande och utvecklas hela tiden.

Spelet utvecklas av Valve Corporation som en uppföljare till Warcraft III: The Frozen Throne-kartan Defense of the Ancients.

Utgivaren Valve arrangerar årligen turneringen The International som snabbt utvecklas till den största e-sporttävlingen i världen.

Andra tävlingsmatcher i Dota 2 spelas regelbundet. Det var i och med Dota 2 som stora prispengar kom in i e-sporten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning