Finländare upptäckte ny storgaddad art i Amazonas

Den nya stekelarten, Clistopyga crassicaudata. Bild: Kari Kaunisto/Åbo universitets biodiversitetsenhet

Mitt mellan Anderna och Amazonas lever en fram tills nu helt okänd stekelart med stor gadd.

Forskare vid Åbo universitet har upptäckt en ny stekelart, som kallas för Clistopyga crassicaudata. Den nya arten hittades mellan Andernas veckberg och Amazonas regnskogszon.

Stekeln har överraskat forskarna eftersom gadden är rätt stor.

– Gadden är lång och väldigt bred. Jag har länge studerat tropiska steklar men aldrig sett något liknande förr. Gadden ser ut som ett vapen, säger Ilari E. Sääksjärvi, professor i biodiversitetsforskning vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.

Parasitinsektens gadd används som äggledare och för att spruta in gift i värddjuret. Giftet är förlamande, vilket gör att stekeln kan lägga sina ägg i eller på värddjuret.

Clistopyga-arten är specialiserad på att parasitera spindlar. Stekeln söker efter levande spindlar i spindelnätet och förlamar dem med ett giftstick. Efter det kan stekeln lägga ägg i eller på spindeln. Larven som kläcks ur ägget äter spindeln och andra eventuella ägg eller spindelungar.

För att hitta flera Clistopyga–steklar i västra Amazonas regnskogar söker forskningsgruppen finansiering för nya fältstudier. Syftet är att kunna beskriva de olika stekelarternas levnadssätt och deras evolutionära historia.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03