"Finländare är populära på Island"

KEKKONENKOPPLING. Borgþór S Kjærnested poängterar att han är född på samma dag som Kekkonen, den 3 september, men 43 år yngre.Bild: Privat

VEM: Isländska finlandssvensken Borgþór S Kjærnested, 74. VAR: Island, där han skriver Finlands historia på isländska.

Borgþór S Kjærnested, hemma från Sandgerdi nära Keflavik, var bara 17 år gammal då han reste till Borgå för att studera vid folkhögskola.

Finlandsresan kom slutligen att bli längre än så. 1965 flyttade han bohaget till Finland och tillsammans med finlandssvenska hustrun Vivian Sandelin fick han två barn: en son, som i dag är civilekonom, och en dotter, som numera är sjökapten, bosatt i Sverige.

Under Finlandstiden jobbade Kjærnested för Fazer, samtidigt som han skrev artiklar om Island för finlandssvenska medier. En sommar hann han också jobba på radionyheterna innan han flyttade tillbaka till Island hösten 1975 och grundade en nyhetsförmedling i Reykjavik.

Åren framöver jobbade han som korrespondent för Yle, Sveriges radio och nyhetsbyråerna i Norden. 1984 flyttade han tillbaka till Finland, denna gång för att verka som generalsekreterare för Föreningarna Nordens förbund.

Under åren i Finland hade han hunnit lära sig finska och den kunskapen ledde honom ännu ett längre sjok via Sverige, där han jobbade som generalsekreterare för Nordiska Transportarbetarfederationen. Men Finland lockade fortfarande.

– Jag flyttade tillbaka till Finland som pensionär 2009 och läste samhällsvetenskap i ett år. Sedan 2013 är jag finsk medborgare, registrerad som finlandssvensk. Jag guidar också finska turister i Island sedan länge. Den första resan till Island tillsammans med finländare gjordes redan 1974.

Det är med andra ord med ett långt perspektiv han kan blicka tillbaka och utvärdera Finlandsbilden på Island.

– Finlandsbilden har förändrats totalt. Förr fanns sillfiskare som slogs i Siglufjördur och jobbade ombord på Saukko I och II. Här fanns sillens huvudstad till 1967, då den försvann.

I dag, säger han, är finländare generellt populära på Island.

– Finland är känt för högklassiga produkter och alla känner till Nokia: allt från stövlar till telefoner. Även Marimekko och numera Fazers produkter är kända. Finska turister är populära och kända för fin framtoning och artigt uppträdande.

Skillnaderna mellan de två länderna betraktar han som total, särskilt om fokuset läggs på naturen.

– Island har ingen berggrund och få träd, medan Finland är över tre miljarder år gammalt och har stora skogar.

Under jubileumsåret reser han också aktivt mellan Finland och Island. Orsaken är det projekt han har på gång som handlar om Finland.

– Just nu håller jag på att skriva färdigt Finlands historia på isländska och hoppas få den utgiven under hösten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00