Finländare på flygplatsen: Först larm, sedan smäll

Bild: Ozan Kose

Hela området kring flygplatsen i Istanbul var fullt av uttryckningsfordon och deras blinkande ljus, säger finsk-syriska Rami Adham som var på platsen när terrordådet inträffade.

Adham säger att han sov i avgångshallen då han väcktes av en högljudd varningssignal. Sedan inleddes utrop där människor uppmanades att följa instruktionerna och lämna flygplatsen.

– Jag öppnade ögonen och undrade vad som pågår. Människor gick bort från portarna. Jag tog min ryggsäck och följde efter de andra. Det klarnade att det handlade om en evakuering. Plötsligt hördes en kraftig smäll, säger Adham per telefon till FNB.

Senare frågade jag om det här är en brandövning eller vad det är. Vi fick höra att det skjutits och att läget är kaotisk i hallen för ankommande trafik.

Skotthål i ett fönster vid flygplatsen i Istanbul. Bild: Ozan Kose

Personalen blåste i visselpipor och styrde resenärer mot nödutgångarna.

– Senare frågade jag om det här är en brandövning eller vad det är. Vi fick höra att det skjutits och att läget är kaotisk i hallen för ankommande trafik.

Adham säger att paniken också spred sig till avgångshallen.

– Man märkte det tydligt, speciellt på äldre och barnfamiljer. Speciellt de som inte kunde engelska frågade vad som pågår.

Adham är på väg hem från Syrien där han utfört humanitärt arbete. Han säger att han kom till flygplatsen i god tid eftersom han var för trött för att turista i staden och ville hitta en lugn plats på flygplatsen för att vila ut.

Efteråt tog han en taxi från flygplatsen till centrum av Istanbul. Hans flyg till Helsingfors borde ha avgått sju på morgonen. När han talade med FNB var han på väg tillbaka mot flygplatsen och hans flyg hade en ny avgångstid klockan tio.

41 dödades och 239 skadades i attacken mot flygplatsen, uppger Istanbuls guvernör. Turkiska myndigheter uppger att av de döda var 23 turkar och 18 utlänningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning